HİLAL HİKMET YEŞİLBUDAK

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "israilin Filistin'de soykırım suçu işlediğini kanıtlamak için gerçekleri, somut delil ve kanıtları sunmayı amaçlıyoruz." denildi.

Açıklamada, söz konusu belgelerin önümüzdeki ekim ayında, Uluslararası Adalet Divanı'na sunulmanın planlandığı kaydedildi.

Bu davanın mahkeme kararını verene kadar devam edeceği vurgulanan açıklamada, dava devam ederken işgalin şu ana kadar "mahkeme tarafından verilen ara kararlara uymasının umut edildiği" belirtildi.

Söz konusu davanın, Orta Doğu'da barışı sağlamaya yönelik artan küresel bir çabayı temsil ettiğine işaret edilen açıklamada, Nikaragua, Filistin, Türkiye, İspanya, Meksika, Libya ve Kolombiya gibi birçok ülkenin, Güney Afrika'nın işgal rejimine karşı açtığı davaya katıldığı hatırlatıldı.

2023 yılının Aralık ayının sonunda Güney Afrika, 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle işgal rejimi aleyhine Uluslararası Adalet Divanı nezdinde dava açmıştı.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan Gazze'deki durumun ciddiyeti göz önüne alındığında ihtiyati tedbirler konusunda karar vermesini istedi ve ihtiyati tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11 ve 12 Ocak'ta Lahey'de yapıldı.

İşgal, BM Güvenlik Konseyi'nin derhal durdurma kararını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım eylemlerini önlemek ve Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için önlemler alma kararını hiçe sayarak soykırımını sürdürüyor.