CAFER SELÇUK

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'dan New York'a doğru yola çıkmak üzere ayrılırken, İşgal askerlerince katledilen Türkiye-Amerikan vatandaşı​​​​​​​ aktivist Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili soruyu yanıtladı.

Biden, işgal çetesinin Eygi'nin katledilmesiyle ilgili yorumunu soran basın mensubuna, konuyla ilgili daha detaylı bilgi aldığını belirterek, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş. Halen bu konu üzerine çalışıyorum." değerlendirmesini yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli." demişti.

İşgal ordusu, Eygi'nin şehit edilmesine ilişkin açıklamasında, Eygi'nin işgal askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" iddia etmişti.

İşgal Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarılmıştı. Ayrıcaişgal güçlerinin, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedilmişti.