Türkiye’de sayılı merkezde bulunan ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı ve Çocuk Gelişim Uzmanı tarafından tedavi süreci multidisipliner olarak planlanan Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık Polikliniği, Diyarbakır’da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açıldı.

İnternet, zaman içerisinde genel nüfus tarafından, özellikle çocuklar ve ergenler tarafından kullanılan en popüler ortam haline geldi. 2023 TÜİK verilerine göre internete erişim imkânı olan hane oranı yüzde 95 iken interneti kullanan birey sayısı yüzde 87 olarak saptandı.

İnternet ve sosyal medya gibi teknolojilerin kullanımı ergenler arasında yetişkinlerden daha yaygın görülürken çocuk ve ergenlik dönemi; internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığı gibi teknolojik bağımlılıklar açısından kritik bir dönem olarak değerlendirilmektedir.

Dünya çapında, internet bağımlılığı, toplum temelli danışmanlıktan multidisipliner ayakta tedavi kliniklerine ve yatılı hasta programlarına kadar değişen psikolojik yaklaşımlar kullanılarak tedavi edilmektedir. Etkili tedavi, eşlik eden ruhsal ve davranışsal sağlık sorunlarının tanımlanması ve altta yatan koşulların yönetiminin optimize edilmesiyle başlamaktadır.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açılan Teknoloji ve Davranışsal Bağımlılık tedavilerinin yapılacağı Polikliniğe başvurular; Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Hekimlerinin yönlendirmeleri ile yapılabilmektedir. (İLKHA)