20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF işbirliğiyle düzenlenen 14. Ulusal Çocuk Forumu`nun Meclis Oturumu, 81 ilden gelen 1 kız ve 1 erkek Çocuk Hakları Komitesi temsilcisi çocukların katılımıyla, TBMM Tören Salonu`nda yapıldı. `TBMM, Türkiye`nin nabzının attığı yerdir, dolayısıyla bu nabza çocuk bakışıyla bakmak ve sizlerin bakışını sorunun değil, çözümün bir parçası haline getirmek için buradayız` diyerek konuşmasına başlayan Bakan Fatma Şahin, `çocuklar için çocuklarla beraber` sloganını hatırlatarak çocuğun yaşam kalitesini artıran bir anlayışla yola başladıklarının altını çizdi. Anayasa çalışmalarına değinen Fatma Şahin, şöyle konuştu: `Sizin gözünüzle, aklınızla sorunu çözebilmek bizim için çok önemli. Aslında büyüklere de çok önemli ders veriyorsunuz. İş çocuklara kalsaydı bu anayasa çıkmıştı, sorun çocuklarda değil büyüklerde. Büyüklerin sizden öğrenmesi gereken çok şey var.`
Doğumdan gelen hakların çocuklar tarafından kullanılması gerektiğini ve eğitim hakkı ile sağlık hakkı insanın en temel hakkı olduğunu belirten Bakan Şahin, `Her türlü ayrımcılığı yok etmemiz lazım. Bizim ülkemizde artık doğan çocuk sigortalı doğuyor. 18 yaşına kadar bütün sağlık imkanlarından istifade edebiliyor. Bizim ülkemizde artık çocuklar yüzde 99 gibi önemli bir oranla eğitim hayatına başlıyor. Güneydoğudan gelenler çok iyi bilir, katı gelenek göreneklerin getirdiği bakış, kız çocuklarının başka bir şehirde üniversiteyi okutmama gibi bir anlayışı getiriyor. Ama artık her şehirde üniversitemiz var` ifadelerini kullandı.
`Sizin bizden istediğiniz şeyler bizim için ödevdir` ifadelerini kullanan Şahin, en önemli şeyin insanlık değerlerinin yürekte hissedilmesi olduğunu söyledi. Şahin; herkesin birbirinin fikrine saygılı olduğu Türkiye hedefinin önemini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
`Sizlere güveniyoruz, bizim en büyük gücümüz sizin kalbiniz. Beşeri sermayemizsiniz, geleceğimizsiniz. Dünyanın 10, büyük ülkesini siz bize göstereceksiniz. Bizden aldığınız bayrak ile Alparslan`ın Anadolu`ya girdiği gibi bayrağımızı çok daha ileriye taşıyacaksınız`
Bakan Şahin`in ardından söz alan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, `Milletlerin en büyük zenginliği ve gücü yetiştirmekte oldukları nesillerdir. Ülkeler çocuklarını iyi yetiştirirlerse, devleti yönetenler çocukları her türlü olumsuzluktan korumayı başarabilirlerse, dünya sağlam temeller üzerine oturtulmuş demektir` dedi.
İnsanlığın silah için harcadığı paranın küçük bir kısmını çocuklar için harcaması durumunda bazı sorunların çözüleceğinin altını çizen Yakut, şunları söyledi:
`Salgın hastalıklar yüzünden hayatını kaybeden çocuk sayısı vahim durumda. Her yıl dünyada 1 milyon 300 bin çocuk kaybolmakta, çalınmakta, ya da kaçırılmaktadır. Maalesef bu olaylar bizim ülkemizde de yaşanmaktadır. Bu durum, çocuklarımızın ne kadar tehlikeli bir durumda olduklarını göstermesi bakımından oldukça çarpıcıdır. Bütün bu sorunlar karşısında sessiz kalınmaması gerektiği herkesin ortak düşüncesi olması lazım.`
"İNŞALLAH BU YANLIŞ DÜZELTİLECEK"
Yakut konuşmasının sonunda kız ve erkek öğrencilerin birlikte okutulması konusunda, `Eğitimle ilgili kız ve erkek çocuklarının ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye`de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlışlık, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması. Fakat Türkiye`de batıdan gelip okul açanlara baktığınız zaman örnek olarak Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Kız Lisesi diye kendileri kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı özellikle Türkiye`de okullar açıp eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılması da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlış önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek`dedi.