BİNGÖL- Bingöl Sanayi Kooperatifi Başkanı Mahsun Karlı sorunları hakkında Belediye ve Valilik ile görüştüklerini, sıkıntılarını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a da aktardıklarını söyledi. Yetkililerin her defasında hal edileceğini belirtmelerine rağmen sorunlarının giderilmesi için bir şey yapılmadığını söyledi.

Alt yapı çalışmaları nedeniyle yollarının kazılıp yapılmadığını, park alanlarının yetersiz olduğunu ve arazi işgallerine göz yumulduğunu dile getiren Karlı, yaşanan bu sıkıntılara sert tepki gösterdi.

Sanayi işgal alanına dönmüş
En büyük sorunlarının yer sıkıntısı olduğunu söyleyen Karlı şöyle konuştu: "Şu ana kadar bizim Bingöl Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde birçok konuda alamadığımız neticeleri basınla paylaşmak istiyoruz. 2009 yılında biz yönetime geldiğimizde sanayimizi enkaz halinde devir aldık. Belediye Başkanı Serdar Atalay'a gittik. Sanayide işgal edilen yerlerin işgallerinin sona erdirilmesi ve bundan sonraki dönemlerde işgallerin yapılmaması konusunda kendisiyle görüştük. Kendisi de bu konuda hem fikir olduğumuzu söylediler. Fakat maalesef bugüne kadar olan, geçmişte olan ve onun döneminde olan işgallerin hiç biri sona erdirilmedi. Aksine işgaller daha hızla çoğalmaya başladı. Yaptığımız onlarca şikâyete rağmen müdahale edeceğiz, sona erdireceğiz, yıkacağız demelerine rağmen hiç biri ne yıkıldı ne sona erdirildi."

Karlı iddialarını şöyle sürdürdü: "Aldığımız duyumlara göre yıkım ekibi gelip işgalcilerin yanına oturup çayını içtikten sonra 'Biz gidiyoruz siz yapın. Aslıda biz karışmıyoruz ama sanayi yönetimi ve kooperatif başkanı üzerimize geliyor.'demişler. Bu işgallerin son örneğini Cuma günü yaşadık. Esnaftan biri daha önce 6 metre ileri çıkarak işgal ettiği yeri yani dükkânın önünü bu defa 4 metre daha ileri gelerek asfalta ve yola kadar gelmiştir. Sanayide yapılan inşaatların projesiz, plansız, imar planı olmayan ve rast gele kim nereye kondu şeklinde olduğunu göreceksiniz."

"Dağ başındaki bir köy daha düzenli ve daha projelidir"
Sıkıntılarının Belediye ve İmar Müdürlüğünden kaynaklandığını ifade eden Karlı, "En son bahsettiğimiz Cuma günü burası işgal edildi. Belediye Başkanı, imar müdürü ve yardımcılarını aradık. Hemde defalarca ben ve ikinci başkan arkadaşım aradık. Bir türlü kimse bize cevap vermedi ve müdahale edilmedi. buyrun görüyorsunuz yolun üzerine çıkılmış.6 metre bir defa uzatılmış,4 metre bir daha uzatılınca gayrı resmi bir inşaat yapılmış ve belediye müdahale etmemektedir."

Sanayi gerçekten artık çıkılmaz bir hal aldı
"Burayı görüyorsunuz. Nasıl bir proje, nasıl bir imar verilmiş bilmiyorum. Belediye başkanı ve imar müdürüne sormak lazım." diyen Karlı şöyle devam etti: Görüyosunuz sanayinin yolları, inşaatların yapımı, şekil düzeni. Yani belediye başkanının yaptığı işler bunlardır. Yollarımızı görüyorsunuz.2 sene önce kazıldı ve gittiler. Bir daha kimse sanayiye girmedi. Sanayi gerçekten artık çıkılmaz bir hal aldı. Bütün müracaatlerimize rağmen sahip çıkan yoktur. Maalesef sanayi esnaflarımızın bazıları bunu bilmiyorlar. Bizim ne kadar uğraştığımızı bilmedikleri için bizi haklı olarak suçlayabilirler. Çünkü imar müdürlüğü onların, belediye başkanı onların bizim yapabileceğimiz ne gelirimiz var ne bütçemiz var. Maalesef yollarımız da bozuldu. Yapılar almış başını gidiyor. Kim nasıl yaptıysa. Yani dağ başında ki bir köy daha düzenli ve daha projelidir."

"Telefonlarımıza bile cevap vermiyorlar"
Arazi işgallerine belediyenin sessiz kaldığını iddia eden Karlı"Bakın işgallerden biri de burasıdır. Kimi sacdan, kimi betondan, kimi de duvardan. Yani bu şekilde onlarcası işgal edilmiş. Maalesef belediyemiz yok. Görevini yapmıyor. Yeri gelince de bizi suçluyor. Şikâyette bulunduğumuzda bizi kale almıyorlar. Bir haftadır uğraşıyorum telefonlarımıza bile cevap vermiyorlar. Burayı görüyorsunuz. Bir nevi araba mezarlığı haline dönüşmüş. Biri de burayı işgal etmiş. Yine belediye yok diyeceğim. Maalesef yok. Vali, belediye başkanı ve bakana defalarca gittik. haledeceğiz temizleyeceğiz dediler. Ama herhangi bir yetkili bize gelip te bunlara müdahale etmedi. Herkes istediği yerde işgale son hızıyla devam ediyor." İfadelerini kullandı.

"700 esnafım işyeri istiyor yer vermiyorum ama burada 4 dönüm araziyi belediye peşkeş çekmiş"
Karlı, "Gördüğünüz gibi işgallerden en büyüklerinden biri burası.4 dönümün üzerinde. Ve Bingöl'ün en zenginlerinden bir vatandaş işgal etmiş. Şikâyet ettik, üzerine gittik, yazı yazdık ama belediye soruna el koymuyor. Vali bey de dâhil olmak üzere bakan beye de bildirdik. Her seferinde yapacağız deyip bakan beyi de gönderiyorlar. Yani bu bana öyle geliyor. Çünkü vali bey de buraya geldi. Her tarafı gezdirip tek tek yerleri gösterdim. Kendim bizzat vali beyi buralarda gezdirdim ve bu işgalleri de gösterdim. Buyurun burası da belediye tarafından hurdacıya verilmiş. Sanayinin ortasında 700 esnafım işyeri istiyor yer vermiyorum. Ama burada 4 dönüm araziyi belediye peşkeş çekmiş. Bakın burası da başka birine peşkeş çekilmiş. Ve çöp kokusuna da siz şahit oldunuz. Sanayi artık yaşanacak bir yer değil. Biz de bırakıp gideceğiz. Başka çaremiz yok."dedi.

Şu anda 3 imar müdürü yargılanıyor.
Sanayinin çukur, enkaz ve çamur'dan geçilmediğini dile getiren Karlı, "Kimin canı nerede istemişse orda bir kulübe kurmuş. Bununla ilgili daha önce mahkeme açtık. Şu anda 3 imar müdürü yargılanıyor. Yargılanmaları devam ediyor. Maalesef 3 sene bitti ve 4. senedir davalar bir türlü sonuçlanmıyor. Bölge mahkemesi bizi haklı bulduğu halde maalesef belediye bu kaçak yapılara her hangi bir işlem yapmıyor, yıkmıyor ve temizlemiyor. Şu anda 700'ün ezerinde esnafımız iş yeri istiyor.24 dönüm arazimiz bu şekilde işgal edilmiş. En azında 150 işyeri yapabileceğimiz alanlar işgal edilmiş. Ve buralar Bingöl'ün zenginleri tarafından işgal edilmiş. Bunu belediye başkanının kendisi de biliyor. Hem yazılı hem sözlü olarak defalarca görüştük. Vali beyde biliyor. Kendisini de defalarca yazılı ve sözlü olarak bildirdik. Ayrıca bakan beyde bu meseleyi çok iyi biliyor. Sanayinin halini görüyorsunuz. Yani söyleyecek söz bulamıyorum. Her taraf işgal, her taraf enkaz ve yaptığımız bütün müracaatlara rağmen hiçbir şey yapılmıyor. Sadece bize evet diyorlar. Bize yok deseydiler bizde başka mercilerde, başka yerlerde hakkımızı aramaya çalışırdık. Ve yahut kendimiz karşı koyardık. Defalarca sanayi esnafı sanayiyi kapatacağız ve hiç kimse girmeyecek dediler. Buna rağmen kendim ve çözecekler dedim.
Biz de yalancıların yalancısı olduk maalesef."

Esnaf çöp yüzünden hastalıkla boğuşuyor
Sanayi esnafının artık çöplerle de boğuştuğunu ifade eden Karlı, "Sabah erken gelenler bilirler burada yanı başımızda çöplük var. Sanayi esnafımızın birçoğu astım-bronşite yakalanmış bu çöp ve kirlilikten dolayı. Bir tarafta çöplük yanıyor ve onun kokusu, kirliliği; bir tarafta da çöp temizliği de yok sanayimizde. Şu çöpü görüyorsunuz. Buraları gördüğümde utanıyorum. Ama maalesef bizim bir bütçemiz ve imkânımız yok. Belediyeye müracaat ediyoruz ama hal bu. Aslında konuşmaya gerek yok. Bu çekimleri kendilerine göstermek lazım. Ne yaptınız? Bu memlekete hangi hizmetlerde bulundunuz. Kazdığınız yer bu topluma çile mi yoksa hizmet mi olarak döndü? Bunu anlamakta zorluk çekiyorum."diyerek tepki gösterdi.

Esnaflar: Düzenli bir sanayi istiyoruz
Sanayi sitesinde mobilya işiyle uğraşan Halis Vural, "Yollarımız kazılıyor yapılmıyor. Kimse bize sahip çıkmıyor. Buralar işgal edilmiş. Dükkân sıkıntılarımız var. Zaten kiracıyız. Başkanımız mücadele ediyor ama bir türlü altından çıkamıyor. Çünkü kimse bize sahip çıkmıyor. Ondan dolayı şikâyetçiyiz." dedi.

Esnaflardan Tahir Seçkin ise şöyle konuştu: "Şikâyetim şudurki kimse bunu yapmasın. O yapmışsa bende yarın yapacağım. Benim dükkânımın önü kapatılmış. Bunun kaldırılmasını istiyorum. Bu işgaller bitsin ve herkesin hakkı neyse onu kullansın."
Mahmut Yıldırım adlı esnaf da "20 yıldır buradayım. Sanayimiz ne belediyeden, ne yönetimden ne de hükümetten bir destek buldu. Hepsinden şikâyetçiyim. Gerçekten birini al diğerine vur.1,5 yıldır burası kazılmış ama hala bir kürek harç atılmamış. Ne gelip bitiriyorlar, ne de üst yapısını yapıyorlar. Yönetime gelince şehirlerarası yol yapılıyor burada bir gün yönetim üstünde durmadı, demediler şu giriş-çıkışı bir düzene sokalım. Bundan dolayı yönetimi de eleştiriyorum. Sanayi esnafı çok mağdurdur. Park edecek yer yok. Bir arabayı park edemiyoruz. Çünkü yanlar yapılmış. Önü herkes alabildiği kadarıyla başıboş bir yer bulmuş gibi kapatmışlar. İstediklerini yapmışlar. Yani bundan herkes mağdur olmuş." şeklinde konuştu.(M. Salih Gönül/Salih Torak-İLKHA)