HAMZA DURMAZ-     Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Halil el-Hayya, işgal rejiminin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkes ve esir takası  anlaşması taleplerinin esirlerin  ölümüne yol açtığını söyledi.

Hayya, “Netanyahu'nun [ABD Başkanı Joe] Biden tarafından sunulan taslağı kabul etmemize verdiği yanıt kaçamaktı ve ardından birkaç yeni koşul dayatıldı. Netanyahu Philadelphia ve Netzarim'de  kalmakta ısrar etti ve müebbet hapis cezasına çarptırılan yaşlı esirlerimizi  serbest bırakmayı reddetti. Netanyahu'nun yeni koşullarını müzakere etmekle ilgilenmiyoruz. Hareket 2 Temmuz önerisi konusunda taviz vermemeye kararlı" dedi. 

Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile güneyini ayıran Netzarim Koridoru ve Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyecekleri ısrarını dillendirdiğini hatırlatan Hayya, "Ben de net olarak diyorum ki; Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme olmadığı sürece anlaşma olmayacak." ifadelerini kullandı.

Gazze'nin Refah kentinde ölü bulunan  6 esir konusuna da değinen Hayya, , "Bu 6 esiri de işgalci doğrudan öldürmüş oldu, bombardımanlarıyla ölmelerine yol açtı." dedi.

 6 esir arasında ABD vatandaşı bir kişinin  de olduğuna ve Katar'ın talebi doğrultusunda muhtemel bir esir takasında onu çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Hayya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gencin anne babasıyla konuştuğuna dair Katarlılara bir video kaydını teslim etmiştik. Genç, videoda İsrail hükümetine de hitap etti. Kassam Tugayları, bir süre sonra o genç ve onu koruyanlarla iletişimin kesildiğini duyurdu. Bu da gösteriyor ki söz konusu genç doğrudan işgalci saldırısına maruz kaldı. O günden sonra da kendisiyle ilgili bilgi alınamadı, diğer bazı esirlerle ölü bulundu."

Netanyahu'nun ordusuyla yüzlerce Filistinliyi öldürerek siyonist  2 veya 3 esirin iade edilmesi girişimi yerine bir esir takasıyla onları kurtarabilme seçeneğine sahip olduğuna dikkati çeken Hayye, şunları söyledi:

"Netanyahu gerçekten esir takası istiyorsa bizler bunu derhal yapmaya hazırız. Nitekim bizler, esir takası ve halkımıza yönelik savaşın durdurulması için ciddi anlamda esneklik gösterdik. Müzakerelerin aksamasından ABD sorumludur. ABD, sunduğu tekliften dahi hızlıca geri adım attı. Mart ayından beri arabulucular üzerinden müzakereler vardı. Bizler ateşkes, esir değişimi, işgalcinin geri çekilmesi ve yeniden imarın üzerinde durduk."

İlk başta her siyonist  askere karşı 500 Filistinlinin serbest kalmasını, diğer her esire karşı da 250 kişinin salıverilmesini istediklerini dile getiren Hayya, daha sonra arabulucuların müdahalesiyle her askere karşı 500 kişi yerine 50 ve diğer esirler için 250 kişi yerine 30 kişinin salıverilmesini istediklerini kaydetti.