TBMM-  TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarıyı komisyona geri çekeceklerini ifade ederek, "Çünkü yeni konular var, onları olgunlaştırıp daha sonra yeni ilavelerle birlikte Genel Kurul`a göndermeyi planlıyoruz. İlave birtakım başka konular var, o konulara göre tam günü Hükümetle beraber yeniden değerlendireceğiz" dedi.

Komisyonun gündemine göre en kısa zamanda toplanarak tasarıyı ele alacaklarını belirten Ünüvar, "Sadece tam gün değil, diğer konularla ilgili de birtakım yeni şeyler var. Hemşirelerle ilgili, sağlık meslek liseleri ve sağlık çalışanlarının bir kısmı ile ilgili değişiklikler planlanıyor. Hepsini beraber değerlendireceğiz. Burada iki yol vardı ya Genel Kurul`da yapacaksınız... Ama Genel Kurul`da çok kapsamlı değişiklik yapmak çok uygun olmaz. Komisyonda bunu tartışıp olgunlaştırdıktan sonra Genel Kurul`a tekrar göndermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısının", bu hafta TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi planlanıyordu.

Tasarı ne getiriyor?

Önemli düzenlemeler içeren 89 maddelik, "temel kanun" olarak üç bölüm halinde görüşülecek tasarıya göre, memur, subay, astsubay ve askeri öğrenciler; ofis, büro ve muayenehane açamayacak, vakıf üniversitelerinde çalışamayacak. Ancak memurların insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaları bu yasaklamanın dışında olacak.

Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek.

Sünnet ameliyatını sadece tabipler yapacak. Bu düzenlemenin yayımı tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2013 tarihine kadar sünnetçilik yapmaya devam edecek. Sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla ödenecek.

Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ancak, olağanüstü durumlarda acil sağlık hizmeti ulaşana kadar sağlık hizmeti veren hekimler ve sağlık görevlileri bu cezaya çarptırılmayacak.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedenleri arasında sayılacak. Reçete toplayarak haksız kazanç elde eden eczacılar ile hastane önlerinde hastaların reçetelerini alarak ilaç temin etmeye çalışan kişilere para cezası verilecek. Eczaneler toptan satış yapamayacak. İlaçlar internette satılamayacak.

AA