Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada, ilk kez insan beyinlerinde mikroplastik tespit edildi.

Çalışmada, New Mexico'nun Albuquerque şehrinde rutin otopsilerden elde edilen 51 numune incelendi.

Numuneler karaciğer, böbrek ve beyinden alındı. Mikroplastikler çok küçük oldukları için incelemeleri zordur; bu nedenle araştırmacılar, numunelerdeki mikroplastiklerin kimyasal bileşimini belirleyen karmaşık cihazlar kullanmaya başladı. Bu çalışmada da bu yöntem kullanıldı.

Araştırmacılar, beyin numunelerinde karaciğer ve böbrekten 30 kat daha fazla mikroplastik buldu.

Bunun, beyne giden yüksek kan akışına bağlı olabileceği ya da karaciğer ve böbreklerin dış toksinleri ve parçacıkları daha iyi temizleyebildiği düşünülüyor.

Beyin, diğer organlar gibi hücresel yenilenmeye uğramadığı için mikroplastiklerin burada daha uzun süre kalabileceği de bir başka olasılık.

Ayrıca, beyin numunelerinde 2016'dan 2024'e kadar plastik miktarının yaklaşık yüzde 50 arttığı görüldü. Bu, çevresel plastik kirliliğindeki artışın ve insan maruziyetinin artmasının bir yansıması olabilir.

Çalışmada tespit edilen mikroplastiklerin çoğunluğu, dünyada en yaygın üretilen plastik türü olan ve şişe kapakları ve plastik poşetler gibi birçok günlük üründe kullanılan polietilenden oluşuyordu.

Bu, insan beyninde ilk kez mikroplastiklerin bulunması açısından önemli bir keşif. Ancak, bu çalışma "ön baskı" olarak yayımlandı ve diğer bağımsız mikroplastik araştırmacıları tarafından henüz incelenmedi veya doğrulanmadı.

Sciencealert