Bloomberg'in İsrail Maliye Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, bütçe çalışmalarının yılın bu zamanlarında genellikle ilerlediğini, ancak şu ana kadar neredeyse hiçbir somut görüşmenin yapılmadığını belirtti.

31 Mart 2025'e kadar bütçenin geçirilememesi hükümetin feshedilmesi ve ani seçimle sonuçlanacak.

Geçtiğimiz hafta bütçe görüşmeleri için başbakanla bir araya geldiği bildirilen  Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, gecikmelere ilişkin açıklama yapmadı.

Netanyahu'nun ofisinden ismi açıklanmayan bir yetkili Bloomberg'e yaptığı açıklamada, harcama ve finansman planlarının ekim ayı sonuna kadar kabineye sunulsa bile rahatlıkla onaylanabileceğini söyledi.

 İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, Netanyahu'ya süreci hızlandırması çağrısında bulunarak, finans piyasalarının savaş zamanında bile sorumlu bir maliye politikası aradığını ileri sürdü.

Yaron, artan savunma ve diğer savaşla ilgili harcamaları sürdürmek için gelecek yıl yaklaşık 30 milyar şekel (8,1 milyar $) tutarında kalıcı bütçe ayarlamalarının gerekli olduğunu savundu. Ayrıca İsrail'in borç-GSYİH oranının sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yaron, "2024 bütçe çerçevesinin korunması ve 2025 bütçesinin yapılandırılması sürecinin düzenli bir şekilde yürütülmesi kritik önem taşıyor" dedi.