BURSA - BTSO Başkanı İbrahim Burkay, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı Balkan Odaları Birliği'nin 2013 yılı II. Genel Kurul Toplantısı'nı değerlendirdi.


Karadağ'da gerçekleştirilen Balkan Odaları Birliği'nin (Association of Balkan Chambers-ABC), 2013 yılı II. Genel Kurul Toplantısı'na TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay da katıldı.


Türkiye'nin yanı sıra, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya, Yunanistan Odalar Birliği Başkanları ile Bulgaristan ve Güney Kıbrıs Odalarının temsilcileri katıldığı toplantıyı değerlendiren BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Güneydoğu Avrupa 2020 Büyüme Stratejisi kapsamında Türkiye ve Bursa olarak bu sürecin aktörlerinden biri olarak doğru politikalar üretebilirsek önümüzdeki dönemde önemli kazanımlar elde edebiliriz." dedi.


Güneydoğu Avrupa Stratejisi 2020 belgesinin bölgesel bir iyileşme ve gelişme stratejisi olacağına inandığını belirten Başkan Burkay, BTSO olarak da bu süreçte daha aktif olarak rol alacaklarının altını çizdi.


Bu alandaki gelişmelere BTSO olarak aktif katkılar yapmaya hazır olduklarını ve çalışmalarını da buna göre planladıklarını belirten İbrahim Burkay, "Bursa için kültürel ve tarihi açıdan olduğu kadar ekonomik yönden de büyük değer taşıyan Balkanlar'da Bursa iş dünyasını daha güçlü bir konuma getirmek için etkin işbirlikleri oluşturmak istiyoruz. Balkanlar bizim için Avrupa'ya çıkış kapımız. Bölge ülkelerinin toplam ticari hacmi 2011 rakamlarıyla 450 milyar dolar. Öncelikli sektörleri ve yatırım alanlarını belirleyerek, hem Bursa'mız ve ülkemiz hem de Balkan ülkeleri bu işbirliğinden kazançlı çıkacaktır." şeklinde konuştu.


Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması ile Trans Pasifik Ticaret Anlaşması sayesinde dünya ekonomisinin ve ticaret düzeninin yeniden şekillendiğine de dikkat çeken BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bu anlaşmalarla dünya ekonomisinin yüze 75'i bir araya gelecek. Gümrüklerin kalkmasının yanı sıra, yatırım mevzuatları, hizmetler ve standartlarda da uyuma gidilecek. Bu sürece karşı Türkiye ve Balkan ülkeleri adına izlenecek en uygun yol, AB katılım sürecini daha da hızlandırmaktır." ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)