BURSA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Televizyon İzleme Araştırma Kurumunun (TİAK) yapmış olduğu anketlere göre, bazı evlerde 18 saat boyunca televizyon izleniyor. Araştırmayı yapan özel şirketin anketörü Mehmet Emin Yılmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.

Televizyon izleme alışkanlıkları üzerinde yapılan bir çalışmanın olduğunu söyleyen Yılmaz, bu çalışmada çok farklı ya da trajikomik hadiselerle karşılaştıklarını ifade etti.

Her şeyden evvel insanların kapılarını açarken tereddütle açtıklarını belirten Yılmaz, "Bu bizim evde anket yaparken karşılaştığımız zorlukların başında geliyor." diye konuştu.

"Herkes haber ve belgesel izlediğini söylüyor ancak…"
"Çalışmamız televizyon izleme alışkanlıkları üzerinde bir çalışma olduğu için hemen hemen herkes biz televizyon izlemiyoruz, biz haberler izliyoruz şeklinde savunma pozisyonuna geçtiklerini görüyoruz." diyen Yılmaz, ancak televizyonlar üzerinde yapılan reyting çalışmalarında belgesel ve haberler son sırada yer almaktadır." şeklinde konuştu.

"18 saate kadar televizyonun izlendiği evler var"
Şu ana kadar yaklaşık yüz evi ziyaret ettiğini belirten Yılmaz, "Yüz evden 70-80`ni günde on saatin aşağısında televizyon izlemiyor. 18 saate kadar televizyonun izlendiği evler var. Bu toplumda televizyonun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir." diye konuştu.

"Gittiğimiz 100 evden 3 veya 4 tanesinde televizyon olmayabiliyor"
Gitmiş olduğu 100 evden 3 veya 4 evde televizyonun olmadığını söyleyen Yılmaz, buda hem güzel hem de ilginç sayılıyor." dedi.

Gidilen evlerden 100 tanesinden 3-4 evde televizyon olmamasını ailelerin bazı hassasiyetlerinden kaynaklandığını kaydeden Yılmaz, "Bu hassasiyetlerde evde çocukların televizyondan etkilenmemesi, kötü alışkanlıklar kazanmaması ve dini hassasiyetler var gayri ahlaki kanallar falan. Mesela, benim gittiğim bir evde yaşlı bir amca vardı, amcanın evinde televizyon yoktu neden yok sorumuz üzerine ise amcanın televizyonu boş yani malayani olarak görmesi gerçekten hoş bir şeydi. Darısı bizim başımıza artık." diye konuştu.
 
(Zeki Aras/Veysi Siyah-İLKHA)