İşgalci israilin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480’i çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 265 Filistinli katledildi, 93 bin 144 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da acımasızca tahrip ediliyor.

İşgalci israilin Beyt Lahya'nın eş-Şeyma bölgesinde bulunan Kasım ailesinin evine de saldırı düzenlediği bilgisini veren Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, olayda çok sayıda Filistinlinin yaralandığını aktardı. Öte yandan, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın Tel ez-Zater bölgesinde, işgalci israil savaş uçakları Filistinli "Selman" ailesine ait evi bombalarken, saldırıda 1 kişi katledildi, çok sayıda kişi de yaralandı. Bölgeinin kuzeyinde, Gazze kentine bağlı Ez-Zeytun Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda 1 Filistinlinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Gazze'nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı'nda işgal ordusunun "Ed-Debaki" ailesine ait evi hedef alması sonucu ise 6 Filistinli daha hayatını kaybetti.

Ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusunda bulunan Beni Süheyle beldesinde "Ebu Şebab" ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında 5 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nden alınan bilgiye göre ise Abasan el-Kebira kasabasında işgal güçlerinin Filistinlileri hedef alan saldırılarında biri çocuk 3 Filistinli vefat etti. Yaralılar Gazze Şeridi'ndeki hastanelere nakledildi.

BM RAPORTÖRÜ: KALICI İŞGAL OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, siyonist rejimin ateşkes müzakereleri kılıfıyla kalıcı işgal oluşturmaya çalıştığını açıkladı.

Francesca Albanese, siyonist işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları ve devam eden ateşkes müzakerelerine ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

Müzakerelerde tarihin tekerrür ettiğini belirten Albanese, "israil, Filistin'in geri kalan kısımlarına sahip olmak için müzakereleri kullanıyor. israil, ateşkes müzakereleri kılıfıyla kalıcı işgal ve daha fazla toprak gaspı için koşullar oluşturmayı deniyor." dedi.

Albanese, "Filistin tarihine aşina olanların, israilin yasadışı işgali altında Filistinlilere neler olduğunu ve yerleşimci sömürgeciliğin örneğinin farkında olacağını" ifadelerini kullandı. (DOĞRUHABER – AA - İLKHA)

BM: GAZZE NÜFUSUNUN YÜZDE 90'I YERİNDEN EDİLDİ

 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), 7 Ekim'den 2023'ten bu yana Gazze'de nüfusun yaklaşık yüzde 90'ının yerinden edildiğini ve orada hiçbir yerin güvenli olmadığını duyurdu.

OHCHR,  sosyal medya X platformundan işgal rejimin yoğun saldırıları altındaki Gazze'de yaşananlara ilişkin paylaşımda bulundu.

İşgal rejimin, 1 Ağustos'tan bu yana Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un bazı bölgelerinde yaşayan Filistinlilerden 13'üncü kez "sözde insani bölgelere" göçe zorlandığı belirtilen paylaşımda, "Ekim 2023'ten bu yana Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ı yerinden edildi. Şimdi Gazze Şeridi'nin sadece 10'da 1 kadar bir alana itildiler." bilgisi paylaşıldı.

Paylaşımda, Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığının da altı çizildi. (İLKHA)

Gazze'de tıbbi malzeme eksikliği yaşanan NASIR HASTANESİ’NDEN DÜNYAYA ÇAĞRI

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Hastanesi savaş ve abluka nedeniyle tıbbi malzemelerde yaşanan kıtlığın sağlıkçıları, "Filistin ırkını korumak adına kadın ve çocukları kurtarmaya odaklanmaya zorladığı" belirtildi.

Nasır Hastanesi sözcüsü Muhammed Sakr düzenlediği basın toplantısında, uluslararası kurumlara ve dünyanın özgür insanlarına seslendi. Sakr, hastanede ameliyathane ünitesinin durma noktasına geldiğini, cerrahi eldiven, önlük, gazlı bez ve diğer malzemelerin tükendiğini, not alacak kağıt bile bulamadıklarını söyledi.

"Cerrahi önlük, gazlı bez, termometre ve diğer malzemeler ne tür bir güvenlik tehdidi oluşturuyor ki bunların Gazze'ye girişi engelleniyor?" diye soran Sakr, "Sağlık çalışanları olarak tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle Filistin ırkını korumak adına acil serviste kadın ve çocukları kurtarmaya odaklanmak zorunda kalıyoruz." dedi.

Sakr, dünya üzerindeki özgür insanlardan, Filistin ırkını korumak adına gerekli tıbbi malzemelerin Gazze'ye girişi için İsrail'e baskı yapmalarını istedi. (AA)

HASTANELER KAPANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

 Gazze kentindeki Endonezya Hastanesi ile Gazze'nin kuzeyinde yer alan Kemal Advan Hastanesi’nin jeneratörlerinin yakıt eksikliği nedeniyle çalışmayı durduracağı belirtildi. İşgal çetesinin saldırılarının yanı sıra Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka, elektriği kesmesi, yakıt ve çeşitli malzemelerin girişini engellemesi nedeniyle bölgedeki bütün hastanelerin çalışmaları aksıyor. İki hastanede tedavi gören hastalar, elektrik krizi ve ilaç yoksunluğundan dolayı gerekli tedaviden mahrum kalıyor. (AA)