VAN- TÜVTÜRK, Van'daki traktörlerle ilgili çarpıcı verileri kamuoyu ile paylaşarak, Van'da trafik tescile kayıtlı 7 bine yakın traktörden 2012'de muayeneye gelmesi gerekenlerin yalnızca yüzde 25'inin muayeneye geldiğini belirtti. Açıklamada, kanunen yükümlü olmalarına karşın geri kalan yüzde 75'in araç muayenesi hizmeti almadığı ve 2013 yılında da aynı eğilimin devam ettiği vurgulandı.

"Her yıl traktör kazalarında 300 kişi hayatını kaybediyor"
2012 yılında düzenlenen Tarım Araçlarının Güvenli Kullanım Çalıştayı'nda açıklanan rakamlara göre, her yıl Türkiye'de ortalama 2 bin 500 traktör kazası meydana geliyor ve bu kazalarda, ortalama 300 vatandaş hayatını kaybediyor.

EGM istatistiklerine göre traktör kazalarında karşılaşılan sürücü kusurları arasında dönüş kurallarına uymama, kavşak ve geçitlerde geçiş önceliğine uymama ve aracın hızını hava ve trafik durumuna göre ayarlamamanın geldiği görülüyor.

"Traktörlerdeki ağır kusurlar kazalara sebep oluyor"
İstatistiklere göre kazaların bir başka nedeni ise, traktörlerin düzenli bakımlarını ve muayenelerini yaptırmamaları. Sürücü kusuru dışında araç kaynaklı kazalara bakıldığında yüzde 66'sının nedeni, traktörlerdeki far ve ışık donanımlardaki eksiklik, hareketli aksamlardaki kusurlar, fren ve lastik sorunları olarak belirlenmiş. TÜVTÜRK'ten alınan bilgiye göre, bu kusurlar, araç muayene sırasında traktörlerde en çok tespit edilen ağır kusurlar ile paralellik gösteriyor.

"Trafikten men edilebiliyor"
Türkiye'de kanunlara göre traktörler, trafiğe çıkmalarının ilk 3 yılından sonra 3 yılda bir muayeneye gelmek zorunda. Muayene kaçağı traktörler, her gün trafikte binlerce sürücü ve yolcunun hayatını tehlikeye atıyor. Traktör muayenesi yaptırmamanın birçok yasal yaptırımı da bulunuyor. Muayeneye zamanında gelmeyen araçlar, muayene ücretini, geç kaldıkları her ay için yüzde 5 fazla ödüyor. Yol kontrollerinde muayenesiz olduğu tespit edilen araçlar için trafik cezası düzenlenebiliyor ve bu araçlar trafikten men edilebiliyor. (Murat Dalgın-İLKHA)