Hindistan'da, yıllardır sürdürdüğü İslam düşmanı politikalarıyla tepki çeken hükümet, Müslüman Vakıfları Yasası'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Bu değişiklikle ilgili olarak Hindistan hükümeti, amaçlarının Müslümanlara ait malların kötüye kullanılmasını önlemek olduğunu savunsa da gerçekler hiç de öyle değil. Skandal adımın atılmasına günler kala, Milli Gazete, konunun uzmanı olan Hindistanlı Müslüman bir akademisyenle söyleşi gerçekleştirdi. Güvenlik kaygısı nedeniyle ismini paylaşmadığımız akademisyen, Hindistan’ın İslam düşmanı hükümetine engel olunmadığı takdirde ülkedeki Müslüman vakıflarının tamamının Hindularca ele geçirileceğini kaydetti.

Hindistan’da Müslümanlara yönelik ırkçı ve çirkin uygulamalar sürüyor. Doğrudan Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından desteklenen ve teşvik edilen Hindu anarşistlerin Müslümanlara yönelik saldırıları sürerken, hükümet şimdi de Müslümanlara ait vakıf mallarını gasp etmeye hazırlanıyor. Milli Gazete’ye konuşan Hindistanlı Müslüman akademisyen, ülkesinde büyük ses getiren olayın ayrıntılarına dair gazetemize çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

HİNDİSTAN HÜKÜMETİ YİNE HAİN BİR PLAN PEŞİNDE

Hindistan Hükümeti, Müslüman vakıflarında ne gibi bir değişiklik yapmak istiyor? Amaçları nedir?

-1995 tarihli Hindistan Vakıf Kanunu (yine 2013'te değiştirilmiştir), toplam 113 hüküm içermektedir; önerilen Vakıf (Değişiklik) Tasarısı ile 2024'te hükümet yaklaşık 40 değişiklik getirmiştir. Bu, 1995 tarihli Vakıf Kanunu’nun önemli hükümlerini yürürlükten kaldıracaktır. 1995 Vakıf Kanunu'nun temelini oluşturan 1923 Müslüman Vakıf Kanunu tamamen yürürlükten kaldırılacaktır. Hükümet, önerilen değişikliklerin vakıf kurullarını şeffaf hale getirmeyi, kadınların temsilini sağlayarak vakıf kurullarına 'katılımı' artırmayı amaçladığını söylüyor.

KADINLAR BİRÇOK EYALETTE VAKIF KURULLARINI DEVRALDI

Yani Hindistan'da vakıf kurullarında kadınlar yer almıyor mu? Bu değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu?

-Hayır! Öyle değil. 2013 yılında kanunda kadınları da kapsayacak şekilde değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre vakıf kurulunda en az iki kadın üyenin bulunması gerekiyor. Şu anda Jammu ve Keşmir Vakıf Kurulu'nun başkanı da bir kadındır. Kadınlar birçok eyalette vakıf kurullarını devraldı. Delhi'de de vakıf kuruluna bir kadın başkanlık ediyordu. Vakıf Kanunu'nun tamamen farkında olan ve vakıf mülklerini kurtarmak için kampanya yürüten birçok kadın tanıyorum. Bu tür kadınların da vakıf kuruluna dâhil edilmesi daha iyi olacaktır.

BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ HUKUKA AYKIRI OLARAK İŞGAL EDİLİYOR

Bu anlattıklarınız, söz konusu yasal düzenlemenin görünen yüzü. Peki, arka planındaki sorunlar nedir?

-Hayatımızda çoğu zaman başlangıçta iyi niyetliymiş gibi görünen pek çok sorun vardır. Ancak bu acıların acısı sonradan fark edilir, ta ki çok geç olana kadar. Eğer hükümet gerçekten dürüstse ve Müslümanların refahını istiyorsa, öncelikle hukuka aykırı olarak işgal ettiği vakıf mülklerini Müslümanlara iade etmelidir. Şunu söyleyeyim ki, Merkezi Vakıf Konseyi'nden 20 Temmuz 2020'de RTI (Hindistan'da uygulanan ve hükümete soru sorulabilen bir yasa) uyarınca ülkede 18259 vakıf mülkü ile birlikte binlerce dönüm arazi hukuka aykırı olarak işgal ediliyor. Aynı Merkezi Vakıf Konseyi'ne göre, Temmuz 2020 itibarıyla 1.342 mülk ve 31.594 dönüm arazi devlet dairelerinin veya kurumlarının mülkiyetindedir. Ancak bu rakamlara Gujarat, Telangana ve Uttar Pradesh Şii Merkezi Vakıf Kurulu'nun rakamları dâhil değil.

VAKIF KANUNU’NU KALDIRACAKLARINI SÖYLEDİLER

Peki, Hindistan hükümeti neden Müslümanların vakıflarıyla bu kadar ilgileniyor? Sebebi nedir?

-2014'ten sonra ülkedeki Hindutvawadi örgütünün adamları Hindistan'da, "Hindistan Müslümanları 'kara cihadı' yapıyor" şeklinde yalan bir propaganda yürüttüler. Vakıf Kurulu'nun hükümlerinin yanlış tanıtılmasıyla ülkedeki sıradan Hindular yanıltıldı. Aynı zamanda bu 'toprak cihadına' yanıt olarak Hindistan'da, nerede Müslüman veya vakıf arazisi bulunursa bulunsun, hükümetin yakında Vakıf Kanunu’nu kaldıracağı yönünde bir kampanya yürütülüyor. Vakıf Kurulu veya Müslümanlar hiçbir şey yapamayacak. Sadece bu da değil, Hindistan'ın farklı mahkemelerinde Vakıf Kanunu'nun yürürlükten kaldırılması konusunu içeren yüzden fazla dava açıldı. Mevcut hükümetin siyasi partisi seçim kampanyası sırasında açıkça 400 sandalyenin üzerine çıktıklarında Vakıf Kanunu’nu kaldıracaklarını söylediler. Ve şimdi hükümet değişiklik tasarısını getirdiğine göre, Bharatiya Janata Partisi liderleri bile açıkça hükümetin bu yasa tasarısını ülkedeki 'kara cihadını' durdurmak için getirdiğini söylüyor. Hükümetin amacı ayna gibi ortadadır. Önerilen tasarıda, Hindutva örgütleri üyelerinin, ülke halkını yanılttığı aynı hükümlerin değiştirilmesini veya yürürlükten kaldırılmasını istiyor.

BİRÇOK VAKIF MÜLKÜNÜ GAYRİMÜSLİMLERE KİRALIYORLAR

Müslümanların vakıflarına hukuksuzca el konuluyor diyorsunuz, peki Vakıf Kurulu ne yapıyor?

-Vakfın hukuka aykırı olarak işgal edilmesinin asıl nedeni Vakıf Kurulu’nun kendisidir. Yasa dışı işgal konusunu bir kenara bırakırsak, Vakıf Kurulu'nun camileri bile kiraladığı birçok mülkün vakıf hikâyeleri var elimde. Burada bir durumu belirteyim. Delhi'ye komşu bir şehir, Haryana eyaletine ait olan Gurugram'da Müslümanlar her Cuma sokakta namaz kıldıkları için dayak yiyorlardı. Haryana Vakıf Kurulu'nun mülklerini araştırdığımda kurulun Gurgaon'daki birçok cami, mezarlık, dergâh ve vakıf mülkünü gayrimüslimlere kiraladığını gördüm.

BİRÇOK VAKIF CAMİİ BULDOZERLERLE YIKILIYOR

Peki, Hindistan'daki Müslüman örgütler ya da oradaki Müslümanlar bunların farkında değil mi?

-Hindistan'daki Müslüman partileri burada tartışmaya değer görmüyorum, gerçek şu ki, fırsat verilirse aynı şeyi en adanmış topraklarda da yapacaklardır. Hindistan'daki vakıf mülklerinin yaklaşık yüzde 60 ila 70'i işgal altında. Birçok vakıf camii buldozerlerle yıkılıyor. Mezarlıklarımız yok oluyor. Ama çoğu Müslüman bunu umursamıyor.

DEMİRYOLLARI VE SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN SONRA EN FAZLA MÜLK VAKIFLAR KURULU'NDA

Sözleriniz beni şok etti. Peki, Hindistan'da kaç tane Vakıf Kurulu var?

-Hindistan'da toplam 32 eyalet düzeyinde Vakıf Kurulu bulunuyor. Bunun dışında Merkezi Vakıf Konseyi de Hindistan'daki vakıf mülklerinin korunmasına yönelik merkezi düzeyde özerk bir organ olarak bulunmaktadır. Bu 32 devlet düzeyindeki Vakıf Kurulu, yaklaşık binlerce dönümlük toplam alanı kapsayan vakıf mülküne sahiptir. Hindistan'da Demiryolları ve Savunma Bakanlığı'ndan sonra en fazla mülkün Vakıflar Kurulu'na ait olduğu söyleniyor.

Kaynak: Milli Gazete