Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 22 Ağustos tarihinde hayata geçirilmesi planlanan Güvenli İnternet Hizmeti’ne ilişkin usul ve esaslar 10 gün süre ile kamuoyu görüşüne açılarak BTK sitesinde yayınlandı.
İnternet Kurulu tarafından hazırlanan öneri raporu doğrultusunda ilk taslağa göre önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bu değişikliklerin başında tartışmanın da odağında yer alan ‘Standart Profil’ kaldırılması oldu. Görüşe açılan yeni taslakta mevcut kullanıcılara ek olarak ‘Aile’ ve ‘Çocuk’ profili getirildi. ‘Yurtiçi’ profilde özellikle sektör tarafından anlamsız bulunmuş ve kaldırılması talep edilmişti bu öneri doğrultusunda da yeni taslakta ‘Yurtiçi’ profilde kaldırıldı.
Güvenli İnternet Hizmetini talep etmeyen abonelerin mevcut İnternet erişim hizmeti, herhangi bir değişiklik olmaksızın sunulmaya devam edecek.
22 KASIM`DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Bir başka önemli değişiklik ise 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan usul ve esasların 3 aylık bir test süreci sonrası 22 Kasım’da hayata geçirilmesi oldu. Aboneler, Güvenli İnternet Hizmeti taleplerini hizmet aldığı İşletmeciye abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında veya çağrı merkezi ya da İnternet sitesi aracılığı ile bildirebilecek.
İnternet Kurulu tarafından hazırlanan öneriler arasında yer alan Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu yapısının oluşturulması da kabul edilen öneriler arasında yerini aldı. Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda 11 üyeden oluşacak olan Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu ‘Aile ve Çocuk’ profillerinde yer alıp almaması gereken web siteleri konusunda önerilerini BTK’ya sunacak. Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından 3, İnternet Kurulu’ndan 2, Kurumdan 2 ve psikoloji, pedagoji, sosyoloji ile diğer ilişkili alanlarda uzmanlığı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teklif edilecek 8 kişi arasından Kurum tarafından seçilecek 4 üye’den oluşacak.
`3 AY EK SÜRE TANIDIK`
Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren de, 22 Ağustos`ta yürürlüğe girmesi planlanan Güvenli İnternet Hizmeti`ne ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığına (BTK) sundukları rapor doğrultusunda bu hizmete yönelik paket seçeneklerinin yeniden düzenlendiğini, işletmecilere de buna uygun altyapı oluşturabilmeleri için 3 ay ek süre tanındığını bildirdi.
ajanslar