HAMZA DURMAZ-      ABD'nin Katar'ın başkenti Doha'da Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakarelerinde sunduğu teklifin detayları ortaya çıktı.

Hamas hareketinden bir kaynağın  Al-Sharq'a açıkladığı  detaylara göre  teklif işgal ordusunun  Philadelphia eksenindeki askerlerini azaltmaması ve oradan çekilmemesinin yanı sıra, Filistin Yönetimi'nin Refah geçişini İsrail denetimi altında yönetmeye başlamasını içeriyor. 

Kaynak, Amerika'nın önerisinin, İsrail'in, Netzarim ekseninde kuzey Gazze Şeridi'ne dönen yerinden edilmiş kişilerin takibi konusundaki talebini  içerdiğini ancak bu takibin  biçimini henüz belirtmediğini de ekledi. 

Hamas hareketindeki resmi kaynağa göre, Washington'un teklifinde İsrail tarafından takas anlaşmasında serbest bırakılacak çok sayıda Filistinli mahkumun Filistin'den sınır dışı edilmesi de yer alıyor.

Kaynak ayrıca, teklifin Tel Aviv'e 2 Temmuz tarihli belgeye göre Gazze Şeridi'nden çekilmemenin yanı sıra en az 100 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı reddetme hakkı verdiğini ve yardımın şarta bağlı olduğunu belirtti.

Amerika'nın teklifinde ayrıca "İkinci aşamada  kalıcı ateşkesin tartışılacağı, Hamas'ın İsrail'in taleplerini kabul etmemesi durumunda ordunun savaşa dönüp askeri operasyonlarını yürüteceği" öngörüldüğü belirtildi.