HAMZA DURMAZ-     İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre Brit Alliance tarafından Ukrayna'ya 30'dan fazla ikinci nesil robotik köpek sağlandı. Söz konusu robotik köpekler saatte 9 mil hızla beş saat kadar yol alabiliyor ve 7 kilogramdan fazla mühimmat, tıbbi malzeme ya da savaş alanında ihtiyaç duyulan diğer malzemelerle donatılabiliyor.

Uzaktan algılama teknolojisi ve kızılötesi termal kamera ile donatılan robotik köpekler, dronların keşfedemediği hendekleri ve binaları keşfedebiliyor.

Kamuflajlı bir ısı önleyici battaniyeye sarılı olan robotik köpek, Rusya’nın gözetleme dronlarının radarına yakalanmamak için bir tavşanın vücut sıcaklığını yayıyor ve böylece tespit edilmesini zorlaştırıyor.

Brit Alliance Genel Müdürü Kyle Thorburn, Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, şirketin Ukrayna ordusunun 28. Tugayı ile zaman geçirdiğini ve burada ‘siper savaşına bir çözüm üzerinde çalıştığını’ söyledi.

Ukrayna ordusunun eski danışmanlarından Valery Ryabikh, robotik köpeklerin görevlerini değiştirerek onları dron yerine kullanmanın cephede büyük değer taşıyacağını söyledi.