Güney Afrika Elektrik ve Enerji Bakanı Kgosientsho Ramokgopa düzenlediği basın toplantısında, "Halkın bu konuda yeni bir tartışmaya katılmasına olanak sağlamak amacıyla, Nükleer program için ekipman alımına ilişkin resmi gazetede yayınlanan duyuruyu geri çekmeye karar verdim." dedi.
Ramokgopa, hükümetin nükleer enerji santrali kurma planlarından vazgeçmediğini ancak bu konuyla ilgili ulusal bir tartışma daha düzenlemeye hazır olduğunu vurguladı.
Bakan Ramokgopa, "Nükleer enerji ortak geleceğimizin bir parçasıdır, ancak karar alma sürecinde tam şeffaflık istiyoruz" dedi ve nükleer enerji programıyla ilgili kamuoyunda yaklaşık dört yıl önce yapılan tartışmanın yeterince geniş olmadığını kabul etti.
Güney Afrika hükümeti, 2,5 bin MW'lık kapasitenin inşası için Ağustos ayında nükleer enerji satın alma bütçesini onaylamayı planlıyordu. Seçim küçük modüler nükleer reaktörler lehine yapıldı. Güney Afrika, 1984 yılında işletmeye alınan tek nükleer santrale sahiptir. Santral, ülkenin batısında Cape Town yakınlarında yer almaktadır. Nükleer santralde toplam 1.880 MW kapasiteli iki güç ünitesi bulunuyor.
Eylül 2014'te Rus şirketi Rosatom, Güney Afrika hükümetiyle nükleer enerji alanında işbirliği konusunda bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma çerçeve niteliğindeydi ve Rosatom'un bir grup nükleer santralin inşası ihalesine katılma olasılığını açtı. Ancak Nisan 2017'de Western Cape Eyalet Yüksek Mahkemesi, muhalefetin açtığı bir davanın ardından anlaşmayı geçersiz ilan etti ve diğer bazı ülkelerle yapılan benzer anlaşmaları da geçersiz kıldı. (İLKHA)