Barnabas kasabasında 11 Ağustos'ta başlayan ve üç gün içinde başkent Atina'nın kuzeydoğusunu saran büyük çaplı doğal yangın, onarılması on yıllar sürecek olan buradaki ormanların önemli bir bölümünü yok etti.
Alexandros Dimitrakopoulos, ERT televizyon kanalında yaptığı açıklamada, bu tür yangınların Yunanistan'ı çölleşmeye sürüklediği ve o bölgede havanın Mısır'dakine benzemeye başlayacağını söyledi.
Atina'daki yangının, başkent bölgesinin bir "yeşil akciğerini" daha yok ettiğini ve bunun onarılmasının onlarca yıl alacağını söyleyen Dimitrakopoulos, Atina'da tekrarlanan yangınların bölgeyi çölleşmeye doğru sürüklediğini kaydetti.
Yangınların Atina ve Attika'daki doğal çevreye etkisi konusuna değinen Dimitrakopoulos, "şehirlerde sıcaklığın ortalama 1-1,5 derece artacağına" inandığını belirtti.
Dimitrakopoulos, "Atmosfer daha kuru olacak çünkü ormansızlaşma fotosentezde azalma, karbondioksit emiliminde azalma, sera etkisinde artış anlamına geliyor. Bütün bunlar Kahire'de olana benzer bir havanın oluşmasına yol açacak." değerlendirmesinde bulundu.
Aynı zamanda Dimitrakopoulos'a göre eğer yetkililer ormanları sürekli yangınlardan etkili bir şekilde koruyabilirse ekosistem doğal olarak iyileşebilir.
Kuzeydoğu Attika'da çıkan şiddetli orman yangını, 700'ü aşkın itfaiyecinin 183 araçla üç gün süren çalışmasıyla söndürülürken, 32 uçak ve helikopter de yangına su sıktı. Ancak yüksekliği 25 metreye ulaşan alev cephesi kilometrelerce alana yayıldı. Yaklaşık 10 bin hektar ormanın yok olduğu yangın nedeniyle onlarca yerleşim yeri, bir çocuk hastanesi ve bir askeri hastane tedbir amacıyla boşaltıldı. Hızla yayılan yangından kaçmaya vakti olmayan yerel işletmelerden birinde çalışan bir kadın hayatını kaybetti. Yangından etkilenen bölgelerde 78 ev oturulamaz duruma gelirken, 33'ü tamamen yandı ve yıkılması planlanıyor. (İLKHA)