Hak ve Özgürlükler Partisi, Dicle Fırat Diyalog Grubu ve Kürt Demokrasi Platformu üyeleri Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti`nde bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklaması ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Güney Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile buluşmasına destek verildi. Açıklamada,

Dicle Fırat Diyalog Grubu Başkanı Muhittin Batmanlı yaptığı kısa bir konuşmada Mesut Barzani`nin Diyarbakır`a misafir olarak gelmediğini, kendi evine geldiğini söyledi.

HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasfi Haksever basın metnini Kürtçe okudu.

Kürt Demokrasi Platformu Meclis üyesi ve Halid Beg ailesinden Tahsin Sever, ziyaretin bütün Kürtler için önemli ve tarihi bir ziyaret olacağını söyledi.

Ziyaretin çok önemli ve hassas bir süreçte gerçekleşeceğini kaydeden Sever, "Bilindiği gibi, bu ziyaret çok önemli ve hassas bir süreçte gerçekleşiyor. Kürdistan ve Türkiye`nin de içinde yer aldığı bütün Ortadoğu bölgesinde bütün taşlar yerinden oynamış, eski ittifaklar bozulmuş, daha önce müttefik olanlar karşı saflara geçmiş, büyük ve önemli değişimlere gebe olan bölgenin yeniden dizaynı için birçok merkezden yeni ittifaklar kurulmaya yüz tutmuştur. Kürt halkı ve özellikle de Kürdistan Federe Bölge Yönetimi de bu süreçte çok ciddi bir aktör ve önemli bir role sahiptir." şeklinde konuştu.

Ziyaretin diplomatik yönünün olduğunun yanı sıra, siyasi, ekonomik, tarihi ve kültürel yanları da olduğunu öne süren Sever, "Özellikle bütün Kürtler için çok anlamlı ve tarihi bir ziyaret olacaktır. Öyle görünüyor ki Kürdistan Federe Bölgesi Başkanı Sayın Mesud Barzani`nin Diyarbakır ziyareti ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme, Kürdistan ve Türkiye arasında var olan ilişkilerin stratejik bir düzeye evirilmesine de yol açabilecektir" ifadelerine yer verdi.

Bu ziyarete burun kıvıran, farklı mecralara çeken çevrelerinin de ulusal bir pencereden bakmaları istendiğini ifade eden Sever, "Bunun içindir ki bu ziyareti önemli ve tarihi bir ziyaret olarak değerlendiriyoruz. Şimdiden bu ziyarete karşı çıkan, burun kıvırtan, küçümseyen, farklı mecralara çeken Kürt siyasi çevreleri de bu hasıma ne tavırlarından vazgeçip, bu ziyarete ulusal bir pencereden bakmalarını istiyoruz. Bilinmelidir ki, Başbakan Erdoğan`ın kafasının bir köşesinde bu ziyareti siyasi bir malzeme olarak kullanma fikri olsa dahi, onun bu fikri bu ziyaretin tarihsel öneminden bir şey kaybettirmez" ifadelerini kullandı. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)