DİYARBAKIR - Şırnak`ta aralarında BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız`ın da bulunduğu 41`i tutuklu 55 sanığın yargılandığı "Şırnak KCK Davası"nın gerekçeli kararı tamamlandı.
 
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nce hazırlanan gerekçeli kararın "Genel Tespitler" bölümünde KCK için, "Bu yapı, önceki yapıdan farklı olarak sadece Kürt kökenlileri değil bu bölgede yaşayan `diğer azınlıkları` da hedeflemektedir." denildi.
 
KCK`nın "üye kabul eden, yargılayan, silahlı mücadele yapan, mahalli ve merkezi teşkilatları olan özellikle yerel yönetimler üzerinde söz sahibi olmaya çalışan bir yapı" olduğu belirtilen kararda, "KCK sistemi içerisindeki her kadro ideolojik, ahlaki ölçüler açısından PKK yapılanmasına bağlıdır. KCK`nın silahlı terör örgütü PKK ile aynı amaçları taşıyan, aynı örgütsel altyapıya sahip, aynı doğrultuda faaliyet gösteren bir terör örgütü olduğu anlaşılmaktadır. KCK/TM sistemi ile siyasi sınırları olmayan fakat hangi ülkede yaşıyorsa İran, Irak, Suriye, Türkiye ülkelerinin adli, idari ve siyasi rejimine tamamen alternatif bir sistem kurulduğu anlaşılmaktadır." denildi.
 
KCK ile PKK`nin aynı olduğu belirtilen kararda "KCK`nın PKK örgütlenmesini değiştirmeden bir sistem olarak aldığı ve sözleşmeye koyduğu, sadece isim değişikliği yaptığı, sonuç olarak KCK`nın silahlı terör örgütü olan PKK ile aynı amaçları taşıyan bir terör örgütü olduğu dosya kapsamında görülmektedir." ifadesi yer aldı.
 
KCK`nin yerel seçimlerde halka baskı uyguladığı belirtilen kararda, "2009 yerel seçimlerinde halk üzerinde baskı kurma ile ilgili konuşmalar yaptıkları ve diğer parti mensuplarının çalışma yapmasına engel olmak amacıyla sokaklarda nöbet tutmak suretiyle seçim çalışması yapmak isteyen bu kişileri mahallelere sokmadıkları ve bu kişiler üzerinde baskı kurdukları anlaşılmaktadır." ifadeleri yer aldı.
 
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti, Sarıyıldız`ın da bulunduğu 12 sanıkla ilgili ``kovuşturmanın ayrılmasını`` kararlaştırmıştı.
 
Sanıklardan M. E. Ü`nün beraatına, sanık R.İ`nin tahliyesine ve sanık A.D`nin de ``akli dengesinin yerinde olmadığı``nı belirtmişti.
 
Ayrıca mahkeme, 40 sanığı ise ``terör örgütü üyeliği" ve "patlayıcı madde bulundurmak`` suçlarından 6 yıl 3 ay ile 17 yıl arasında değişen hapis cezasıyla cezalandırmıştı. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)