CAFER SELÇUK

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin, işgal askerlerinin Gazze'de bir okula düzenlediği ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 100 kişinin katledilmesine neden olan saldırıyı kınayan açıklaması, sert eleştirilere yol açtı.

Sosyal medya kullanıcıları, Lammy'yi ve İngiliz hükümetini hem diplomatik örtbas hem de silah tedariki yoluyla işgal kuvvetlerinin süregelen zulmüne suç ortaklığı yapmakla suçladı.

Başbakan Keir Starmer, işgal rejimim ile Hamas arasında bu ay yeniden başlaması beklenen ateşkes müzakerelerini desteklemek üzere ABD, Fransa, İtalya ve Almanya ile ortak açıklama yaptığında da benzer tepkiler ortaya konuldu.

İngiliz hükümeti işgal güçlerine silah satışını durdurması yönünde baskıyla karşı karşıya

İngiltere, işgal askerlerinin en önemli silah tedarikçilerinden biri olmaya devam ediyor. İngiliz savunma sanayisinin son birkaç yıldaki ihracatı yüz milyonlarca doları buluyor.

İşgal çetesi , Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü savaşta, bugüne kadar yaklaşık 40 bin Filistinliyi katletti  ve 92 bin 200'den fazlasını yaraladı.

Aralarında Kanada, Belçika, Hollanda, İspanya ve Japonya'nın da bulunduğu bazı ülkeler, kamuoyu baskıları sonucu işgal güçlerine silah satışını askıya aldı. İngiltere hükümeti de işgal kuvvetlerine silah satışını durdurması yönünde yoğun iç baskıyla karşı karşıya.

Eski İngiltere Başbakanı Rishi Sunak liderliğindeki muhafazakar hükümet bu taleplere pek kulak asmazken Starmer ve İşçi Partisi göreve geldiklerinde tutumlarının farklı olabileceğinin sinyallerini verdi.

İngiliz basınında çıkan son haberlerde İşçi Partisi hükümetinin işgal çetesine silah transferine gizli ambargo koyduğu bile iddia edilmişti. Ancak bir hükümet sözcüsü, "İsrail'e ihracat lisansları konusundaki yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik olmadı." açıklamasını yaparak bu iddiayı yalanlamıştı.