HAMZA DURMAZ-  Biden yönetimi önümüzdeki aylarda Suudi Arabistan'a değeri 750 milyon doları aşan bomba sevkiyatı yapacak.

Söz konusu anlaşma uzak mesafeden isabetli vuruş imkânı sağlayan 290 milyon dolar değerindeki GBU-39 Küçük Çaplı Bombalar ile gelişmiş hedefleme sistemleri kullanan 468 milyon dolarlık Paveway IV bombalarını kapsıyor.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre  sevkiyatların yeniden başlatılması kararı, Beyaz Saray'ın Riyad ile bağları güçlendirme çabalarını yansıtıyor ve iddiaya göre Gazze Şeridi'nde ateşkesi ilerletmek ve Suudi Arabistan ile işgal rejimi  arasında olası bir normalleşme anlaşmasını kolaylaştırmak amacını taşıyor.

Suudi yetkililer, Biden’ın Riyad’ın Yemen’deki savaşta  ateşkes sağlanmasının önünü açmak amacıyla sevkiyatları durdurmasının ardından ABD’ye silah satışlarını yeniden başlatması yönünde baskı yapıyordu.

ABD’li yetkililer, Suudi Arabistan’ın başka bir çatışmaya çekilmesi halinde sivillere yönelik riski azaltmak için hedefleme prosedürlerini iyileştirdiğini söyledi. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Riyad’ın Ensarullah'la  ateşkesi ve gelecekteki çatışmalarda sivil kayıpları azaltma prosedürlerine atıfta bulunarak, “Suudiler anlaşmanın kendilerine düşen kısmını yerine getirdiler ve biz de uygun kongre bildirimleri ve istişareler yoluyla bu davaları düzenli bir şekilde düzene sokmaya hazırız” dedi. Riyad’daki bir Suudi yetkili, krallığın karardan haberdar edildiğini söyledi. ABD yetkilileri teslimatların muhtemelen birkaç ay içinde başlayacağını söyledi. ABD tarafından iki bomba teslimatının ötesinde ek silah sevkiyatı duyurulmadı, yönetim yetkilileri ve kongre yardımcıları söyledi.