Yüzyıllardır kültürel farlılıklara bağlı olarak, dünya ölçeğinde birbirinden bağımsız şekilde uygulanan sünnet, özellikle dini ve toplumsal bir gereklilik olarak yerine getirilirken basit gibi görünen ancak önemli bir cerrahi operasyondur.
Sünnet esnasında hijyen kuralları göz ardı edilerek yeterince itina gösterilmemesi durumunda, yapılan küçük cerrahi işlem komplikasyonlara yol açabiliyor.
Öte yandan yüzyıllardır uygulanan sünnetin kanıtlanmış birçok bilimsel faydası bulunuyor.
Okulların tatil olması ile ailelerin çocuklarını sünnet ettirdiğini, bu konuda yoğunluk yaşadıklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Faruk Aydoğan, İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
"Sünneti işleminin çocuklarda özellikle okul tatil dönemlerinde yapılması tavsiye ediliyor"
Yaz aylarının gelmesiyle ailelerin yaz tatili dönemini değerlendirerek çocuklarını sünnet ettirdiğini belirten Aydoğan, "Sünnet erkek çocuklarda doğumdan itibaren yapılabilen, özellikle deri fazlalığının alınma işlemidir. Sünnet yüzyıllardır yapılan bir işlemdir, ilk sünneti olan da hepimizin bildiği üzere Hazreti İbrahim'dir. Sünnet işleminin çocuklarda özellikle okul tatil dönemlerinde yapılması tavsiye ediliyor çünkü sünnetten sonra çocuğun ilk birkaç gün yürüyüşü biraz daha sakin olması isteniyor. Sünnet işlemi küçük de olsa cerrah bir işlemdir. Sünnet işlemi her cerrahi işlemde olduğu gibi güvenli ellerde steril ortamlarda yapılması gerekiyor." dedi.
"Ailelerin ve sünneti yapan sağlık personelinin çocukları sünnet noktasında bilgilendirmesi gerekir"
Sünnet işlemini yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında konuşan Aydoğan, "Her şeyden önce çocuğun sünnetle ilgili bilgilendirilmesi gerekir. Sünnetle ilgili ciddi bir bilgilendirme yapılmaması durumunda çocuklar bazen bunu gözünde çok büyütüp korkabiliyorlar. Bu noktada ailelerin ve sünneti yapan sağlık personelinin çocukları sünnet noktasında bilgilendirmesi gerekir. Sünnet işlemi 2 yaşın altında ve 6 yaşın üstünde önerilmektedir." diye belirtti.
"Sünnet işlemi; modern tıbbın da faydalarını kabul ettiği bir işlemdir"
Sünnet işleminin cerrahi bir işlem olduğuna dikkati çeken Aydoğan, "Sünnet işlemi; modern tıbbın da faydalarını kabul ettiği bir işlemdir. Sünnet olan erkek bireylerde penis kanseri görülme ihtimali, sünnet olmayan bireylere göre daha az görülmektedir. Yine sünnet olan erkeklerde ve onların eşlerinde HPV ve bu virüse bağlı görülen kanserler çok ciddi oranda az olmuştur. Özellikle sünnetli erkeklerin eşlerinde selvis kanseri, vajin kanseri gibi kanserler çok daha az görünmektedir. Yine sünnet olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları da daha az görülmektedir ve üroloji doktorlarımız bazı durumlarda hatta sünnetin daha erken dönemlerde yapılmasını önermektedir. Sünnet tarih boyunca yapılan güvenli, erkeklerin gelişiminde faydalı, kanıtlara dayalı tıbbi olarak kanıtlanmış cerrahi bir işlemdir." diye konuştu.
"Çocuk doğru bilgilendirilirse bu işlem lokal anesteziyle yapılabilecek bir işlemdir"
Aydoğan, "Sünnet işlemi genellikle lokal anestezi altında yapılmasını tavsiye ettiğimiz işlemdir. Genel anesteziyi sünnet esnasında istemiyoruz çünkü kısa bir işlem ve çocuk doğru bilgilendirilirse bu işlem lokal anesteziyle yapılabilecek bir işlemdir. Sünnet sonrası çocuğun düzenli pansumanları yapılmalı ve istenmeyen bir durum gerçekleştiğinde mesela idrar yapamama, penis etrafında ve sünnet derisinin etrafında aşırı şekilde kabuklanma, enfeksiyon durumlarında doktora başvurmak gerekiyor. Sünnet sonrası ilk günler çocuklar biraz istirahat ederek fazla hareket etmemelerini istiyor. Çünkü çok koşup oynarsa dikişleri taze olduğu için küçük de olsa kanamalara sebep verebiliyor. Bunlara da dikkat etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)