İşgalci israil dünyanın onayını almışçasına pervasızca Filistin’de soykırımlarına devam ediyor. Haydut işgal çetesinin Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bine dayandı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, işgalci israilin Gazze Şeridi'ne 311 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, barbar israil çetesinin son 48 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 3 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 40 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 140 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak işgalci israil haydutlarının engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

Önceki gün işgal rejimi tarafından Gazze'nin Ed-Derac Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Et-Tabiin Okuluna sabah namazı sırasında gerçekleştirilen saldırıda 100 kişi hunharca katledildi, onlarca kişi yaralandı. Yerel kaynaklarda, cesetlerin saldırı nedeniyle parçalandığı ve ortaya çıkan yangın nedeniyle yandığını kaydetti. Sivil savunma birimlerinin kapsamlı olarak dağılan parçalarının bir araya toplandığı belirtildi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı açıklamada, okul saldırısının işgalci israilin Gazze ve Batı Şeria'da her gün işlediği katliamların devamı olduğunu ifade etti. Ebu Rudeyne, bu saldırının işgalci israilin şüphe uyandıran uluslararası sessizlik karşısında, "kitlesel katliamlar ve her gün işlenen cinayetler politikası" yoluyla Filistin halkını yok etme çabalarını doğruladığını kaydetti.

ABD'nin silah ve askeri teçhizat satın alması için barbar israile 3,5 milyar dolar vereceğini açıkladığı bir dönemde Gazze halkına karşı yeniden bir katliam işlendiğine dikkati çeken Ebu Rudeyne, "Bu katliamdan ve israilin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 10'uncu ayında da devam etmesinden doğrudan ABD yönetimi sorumludur." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi (OHCHR) de Gazze'deki El-Tabin okuluna düzenlenen saldırının "yüksek orandaki sivil ölümlerini açıkça göz ardı ederek" gerçekleştirildiğini raporladı.

Açıklamada, "israil ordusunun sivillerin zarar görmemesi için tüm tedbirlerin alındığına dair açıklamalarına rağmen, nüfusun göçe zorlandığı bölgelerde yerlerinden edilmiş kişilerin barınaklarına yönelik tekrarlanan saldırılar ve siviller üzerindeki tutarlı ve öngörülebilir etki, Uluslararası İnsancıl Hukukun gerektirdiği yükümlülüklere tam olarak uyulmadığını göstermektedir." denildi. (İLKHA – AA - DOĞRUHABER)

HAMAS:
ARALARINDA DİRENİŞÇİ YOKTU

HABER MERKEZİ - HAMAS, işgalci israilin yerinden edilmiş kişilerin barındığı Gazze'nin doğusunda Derec Mahallesi'ndeki Et-Tabiin Okulunda katledilenler arasında direniş üyeleri olduğunu iddia ettiği isimleri içeren liste yayımlamasını, "iğrenç suçunu meşrulaştırma girişimi" olarak değerlendirdi.

HAMAS'tan yapılan yazılı açıklamada, "israil ordusu, Et-Tabiin Okulu katliamında öldürülen 100'den fazla sivil arasında, direniş eylemcisi olduğunu iddia ettiği 19 kişinin listesini uluslararası eleştirilerin de odağı olan iğrenç bir suçu meşrulaştırma çabasıyla açıkladı. Suçlu israil ordusunun Derec Mahallesi'ndeki katliamında şehit olanların HAMAS ve İslami Cihat üyesi oldukları yönündeki anlatımı yanıltıcı ve yanlıştır. İşgal ordusunun iddialarının hiçbir gerçekliği yoktur ve yalandır." ifadelerine yer verildi.

Katliamda öldürülenler arasında tek bir silahlı kişinin bile bulunmadığı belirtilen açıklamada, öldürülenler arasında çocuklar, memurlar, din adamları, üniversite profesörleri ve akademisyenlerin olduğu kaydedildi.

"Sabah namazı sırasında hedef alınan sivillerin siyasi veya askeri eylemde bulunmakla hiçbir bağlantısı yoktur." ifadesi kullanılan açıklamada, saldırının işgalci israil ordusunun yaptığı binlerce katliamından biri olduğu vurgulandı.

İşgal ordusu, Gazze'nin doğusundaki Derec Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Et-Tabiin Okuluna önceki gün saldırı düzenlemişti. Binlerce kişinin sığındığı okulda yerinden edilenlerin sabah namazını kıldığı sırada yapılan saldırıda en az 100 kişi hunhara katledilmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. (AA)

BM Filistin Temsilcisi Mansur:
BMGK GAZZE'DE DERHAL
ATEŞKES TALEBİNDE BULUNSUN

HABER MERKEZİ – Filistin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) işgalci israilin yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes talebinde bulunmaya çağırdı.

Haydut işgalci israilin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 40 bine yakın Filistinli katledildi, 92 bin kişi de yaralandı.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BMGK'ye bir mektup gönderdi. Mektupta, barbar israilin Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını durdurmak için BMGK'nin müdahale etmesi ve derhal ateş talebinde bulunması gerektiği vurgulandı.

'BMGK'NİN DERHAL HAREKETE GEÇMESİ GEREKİYOR'

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Mansur'un mektubunda, "Gazze'de katliamı, kıtlığı, yerinden edilmeyi ve tüm halkın yok edilmesini durdurmak ve Birleşmiş Milletlerin ve tüm uluslararası hukuk sisteminin güvenilirliğinden geriye kalanları kurtarmak için BMGK'nin derhal harekete geçmesi gerekiyor" ifadesine yer verildi.

Filistin'in mektubunda, "Güvenlik Konseyi, Genel Kurul ve barış yanlısı tüm ülkelerin, israilin Filistin halkına ve tüm bölgeye, uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturan terör, ölüm ve yıkımını durdurmak için hemen harekete geçmesi gerektiği" kaydedildi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından daha önce yapılan açıklamada ise BMGK'den aldığı kararların hayata geçirilmesi ve yasa dışı işgalci güç israilin uluslararası hukuka ve uluslararası meşruiyet kararlarına uymaya zorlanması için acilen toplanması talep edilmişti. (AA)

İspanya Gazze'deki okul saldırısını kınadı

HABER MERKEZİ – İspanya, işgalci israil ordusunun Gazze'deki bir okula düzenlediği saldırıyı kınayarak, uluslararası adaletin ve sivil halkın korunmasını talep etti.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) geçici tedbir kararlarına bir kez daha tam olarak uyulmasını ve sivil halkın korunmasını talep ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

İspanya'nın, vahşi israil ordusunun en son bir okula düzenlediği ve en az 100 Filistinlinin katledildiği saldırıyı kınadığına işaret edilen açıklamada, "Bu insani felaketi sona erdirmek için acil bir ateşkesin zorunlu olduğunu tekrar vurguluyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu arada, İspanya, 28 Mayıs'ta Filistin Devleti'ni resmen tanıdığını duyurmuştu. (AA)