Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Turizm ve Belediyeler Bakanı Samir Abdullah Mustafa ile Erbil Belediye Başkanı Habib Muhammed Khdher, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ı ziyaret etti.

Saraçhane`deki Belediye Sarayı`nda basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Topbaş, Iraklı heyetin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yerel yönetimler konusunda iş birliği yapmak istediğini, bilgi ve deneyim paylaşımı açısından birlikte hareket etme adına bir talepte bulunduğunu söyledi.

Topbaş, ``Şirketlerimizden istifade etmek istediklerini ve şirketlerimizin çalışmalarının orada da yansımasını arzu ettiklerini söylediler. Biz de özellikle yerel yönetimler arasında bilgi ve deneyim paylaşımının ülkelerin gelişmesinde önemli olduğunu ve yerel diplomasinin dünya barışına önemli etki sağladığını, uluslararası ilişkileri geliştirdiğini söyledik`` dedi.

Konuk heyetin bugün Ağaç A.Ş`yi ziyaret ettiğini, daha sonra da planlama merkezi İMP`ye geçeceğini aktaran Topbaş, ``Sayın Bakan ve Başkan belediyemizin çalışmalarını yerinde inceleyecekler. Daha sonra da teknik eleman göndererek detaylı bilgiler alacaklar`` şeklinde konuştu.

Bölgenin, yeni gelişmekte olduğunu belirten Topbaş, şöyle devam etti:

``Özellikle KİPTAŞ`ın orada inşaat sektörüne girmesini arzu etmekteler. Şirketlerimizle birlikte Kuzey Irak`ta beraber yatırım yapabilme fırsatını sordular. İSTON bölgeye yılda 1.5-2 milyon dolar civarında ihracat yaptı. `Yerinde imalat yapabilir miyiz, nakliyeleri çok uzun sürmekte` dediler. Bunları değerlendireceğiz. Şirketlerimizde de yerinde inceleme yapacaklar. Ağırlıklı şirketlerimiz olmak üzere, ticari ilişkiler başta ve teknik ilişkiler de arkasından gelmek suretiyle karşılıklı bir işbirliğine gireceğiz.``

Topbaş, Ramazan ayı vesilesiyle yardım amaçlı kampanyalar hakkındaki düşüncesinin sorulması üzerine de ekiplerini zaman zaman dünyanın değişik yerlerindeki sıkıntılı bölgelere gönderdiklerini vurgulayarak, ``Afrika`ya da gönderiyoruz. Yerinde inceleme yapmak ve destek olmak adına ekibimizden bir grubu, masrafları kendi cebimizden vermek suretiyle, kurban kesip oradaki halka dağıtmak üzere dün Somali`ye gönderdik. Orada sıkıntılı bölgelerde dolaşarak kesimler yapacaklar. Bize de bilgi aktaracaklar`` diye konuştu.

KONUK BAKAN MUSTAFA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Turizm ve Belediyeler Bakanı Samir Abdullah Mustafa ise İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirterek, ``Sadece belediyecilik anlamında değil, turizm alanındaki tecrübelerinden de istifade etmek istiyoruz`` dedi.

Bölgelerinde tüm alanlarda büyük çapta gelişme kat edildiğini de vurgulayan Mustafa şunları söyledi:

``Türkiye`nin sanayi, eğitim, sağlık, inşaat ve farklı alanlardaki tecrübelerinden yararlanmak isteriz. Türk firmalarını bölgeye davet ediyoruz. Yatırımlarını daha da artırmalarını ve Irak`ın gelişmesine vesile olmalarını istiyoruz.``

Mustafa, gazetecilerin, ``İstanbul`dan model ya da örnek alarak, orada yapmak istediğiniz bir şey var mı?`` sorusuna da ``İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait Ağaç A.Ş`yi ziyaret ettik ve çok çeşitli ürünleri görmüş olduk. Geçmişte daha uzak ülkelerden alıyorduk. Yakın komşu ülkemizdeki bu tür şeyleri görmek bizi çok sevindirdi. Yakın bir gelecekte inşallah bir işbirliği içine gireceğiz`` yanıtını verdi.