Ödem, vücuda giren suyun çıkan suya eşit olmama halidir. Diğer bir deyişle vücutta aşırı sıvının neden olduğu birikimdir. Vücutta travmalar haricinde en çok eller, ayaklar, kollar, bacaklarda ve ayak bileklerinde daha fazla fark edilir.
Ödem sebepleri:
Aşırı tuzlu yiyecek veya içecek tüketmek, çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak, hamilelik, adet öncesi hormonal değişim, yüksek tansiyon ilaçları, ödem ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bu ilaçlardan bazıları: Steroidler Tiazolidinedionlar adı verilen bir grup diyabet ilacı Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ve ödeme sebep olan östrojenler.
Ödem belirtileri nelerdir?
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi
Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması
Ciltte gerginlik ve parlama
Nefes darlığı
Artmış karın büyüklüğü
Göğüs ağrısı
Solunum güçlüğü
Ödem atıcı yiyecekler nelerdir?
Özellikle Potasyum İçeren Gıdalar: Potasyum, sodyum seviyesini düşürerek ve idrar üretimini artırarak su tutulumunu azaltır. Muz, patates, avokado ve domates, potasyum açısından yüksektir.
Magnezyum Açısından Zengin Gıdalar: Magnezyum alımını artırmak, vücudun su tutma oranını düşürmede etkilidir. İyi magnezyum kaynakları; kepekli tahıllar fındık, yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolatadır.
Doğal İdrar Sökücü Bitkiler: Karahindiba, kirazsapı, mısır püskül, portakal yaprağı, doğal idrar söktürücü olarak kullanılan bitkilerdendir. Özellikle bitki çayı olarak kullanıldığında idrar söktürücü etkiye sahiptir.
B6 Vitamini Yüksek Besinler: B6 vitamini açısından zengin besinler arasında muz, patates, ceviz ve kırmızı et bulunur.
Ödem atıcı çay tarifi: Bir tutam mısır püskülü + Bir tutam kiraz sapı + 1 tk yeşil çay + 1 lt sıcak su + 5 dilim elma + 3 adet taze kayısı + bir tutam maydanoz sapı
Hazırlanışı: Tüm malzemeler sıcak suyun içinde 20 dk bekledikten sonra tüketilebilir. Günde normal bireyler için 2 su bardağı yeterlidir.