17. Yüzyıl`da yaşayan önemli İslam alimlerinden İmam-ı Rabbani, İstanbul`da üç gün sürecek bir sempozyumla anılıyor.
15 Aralık Cuma günü 14.00`da Haliç Kongre Merkezi`nde açılışı yapılacak sempozyum, 16 - 17 Kasım tarihlerinde Üsküdar Bağlarbaşı Kongre Merkezi`nde devam edecek.
15 Aralık Cuma günü 14.00`da Haliç Kongre Merkezi`nde açılışı yapılacak sempozyum, 16 - 17 Kasım tarihlerinde Üsküdar Bağlarbaşı Kongre Merkezi`nde devam edecek.
Aziz Mahmud Hüdâyî Vakfı İstanbul Tasavvuf Araştırmaları Merkezi (İSTAM)`nin koordinatörlüğünde, Üsküdar Belediyesi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi`nin katkılarıyla düzenlenen sempozyumda yurt içi ve yurt dışından 40`a yakın akademisyen, İmam-ı Rabbani`nin düşünce dünyasının günümüz insanına ilmi bir üslupla aktarılması için tebliğler sunacak.
Asıl adı Ahmed Sirhindi olan İmam-ı Rabbani bir taraftan İslâmiyet`in Kur`ân ve sünnet çizgisinde yorumlanması ve toplumun hurâfelerden arındırılması için mücâdele etmiş, bir taraftan da tasavvuf yolunun tecrübelerine erişip edindiği bilgileri dostları ile paylaşmıştı. Yaşadığı dönemde özellikle Hindistan`da müslümanların din ve tasavvuf anlayışını düzene koymak için mücâdele etmiş, tekke ile medreseyi, sûfîlerle âlimleri uzlaştırmak için gayret sarfetmişti.
Dönemindeki yöneticilerin İslâm`a aykırı uygulamalarına sessiz kalmayan İmâm-ı Rabbânî hapsedilmeyi göze almış ancak ilkelerinden ve mücâdelesinden vazgeçmemişti. Sonunda çabaları ve mücâdelesi sonuç vermiş, müslümanların din ve tasavvuf anlayışında önemli bir canlanma ve yenilenme meydana gelmiştir. Bu yönleriyle o, toplumun din ve tasavvuf anlayışını yenileyen (müceddid) bir rehber olarak telakkî edilmiş ve kendisine "Müceddid-i Elf-i Sânî" (hicrî ikinci bin yılın yenileyicisi) lakabı verilmiştir.
Etkinlik programı ve katılımcıların listesi sempozyumun internet sitesinde görülebilir.