Ammar Kızılçınar
1543: Osmanlı orduları Estergon Kalesi’ni fethetti. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin 60 km kuzey batısında Tuna Nehri kıyısında yer alan bu kale, Macaristan ve Osmanlı tarihinde büyük bir önem taşır.
1945: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya’nın Nagazaki şehrine atom bombası attı: yaklaşık 70.000 kişi o anda öldü. 6 Ağustos’ta Hiroşima’ya atılan bombadan sonra, kayıtsız şartsız teslim olmayı kabullenmeyen Japonya’ya atılan bu ikinci atom bombası, Japonlar’ın bütün direncini kırmıştır. Hiroşima’da olduğu gibi Nagazaki de yerle bir olmuş ve şu ana dek sürecek olan nükleer ölüm, yıllar boyu can almaya devam etmiştir.
1954: Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında “Balkan Paktı” adı verilen ittifak kuruldu. İki kutuplu siyasal dünya ortamında NATO ve Varşova Paktı dışındaki tüm ittifaklar ya işlevsiz kalmış ya da sadece bu paktların gölgesinde iş yapma fırsatı bulmuşlardı.
1976: Çin Halk Cumhuriyeti lideri Mao öldü. Bütün ömrünü Çin’i komünist bir diktatörlüğe çevirmek için harcayan Mao, komünizmin özgün bir biçimi olan Maocu görüşü de ortaya atan kişidir.
1978: Pek çok ilacın piyasada bulunamadığı Türkiye’de, ilaç da karaborsaya düştü. 18 liralık Eptoin isimli ilacın 150 liraya satıldığı o yılların Türkiye’sinde, karaborsaya düşmeyen tek şey sefaletti ve yöneticiler bu durumu düzeltmek adına ‘demogoji’den başka bir şey yapmıyorlardı.
1996: Askerler, Erbakan’a bir rapor vererek, İran ile yapılması planlanan 20 milyar dolarlık doğal gaz antlaşmasının imzalanmamasını istediler. Daha önce ABD aynı istekte bulunmuş ve başbakan Erbakan: “Türkiye kimlerle ekonomik ve siyasi anlaşmalar yapacağını kimseye danışmaz” cevabını vermişti. Bu olaydan sonra ABD ve TSK ittifakının nedeni sorgulanmaya başlandı.
2014: Mısır’da cunta güdümündeki Yüksek İdari Mahkeme, İhvan’ın partisi olarak bilinen ve halkın büyük teveccühü ile iktidar olduğu halde darbeye maruz kalan Hürriyet ve Adalet Partisi’nin kapatılmasına hükmetti.
2019: Kanser tedavisi gören HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Mehmet Yavuz Hoca, ömrünü İslami hizmetler içerisinde geçiren bir dava ve siyaset adamıydı. Aşkla bağlı olduğu davası uğrunda her çileye "eyvallah" diyebilen, sözünün eri bir kişilikti…
Onu her zaman çalışırken görürdünüz… Dava için memleket-memleket dolaşır, televizyon programlarında yine davasını anlatır bu uğurda gecesini gündüzüne katardı… Dava, siyaset ve hakikat adamı Mehmet Yavuz, kanserle mücadele ediyordu.
Fakat kansere gülüp geçiyordu sanki. Çünkü Allah’a olan Teslimiyeti bütün hastalıkları tedavi edecek ulvilikteydi. Biri erkek 3’ü kız 4 çocuk sahibi olan Mehmet Yavuz, 9 Ağustos 2019'da tedavi gördüğü hastanede ruhunu Rahman'a teslim etti.
Son yolculuğunda sevenleri ve dava arkadaşları onu yalnız bırakmamıştı.
Mehmet Yavuz, memleketi Adıyaman'ın Kâhta ilçesinde, binlerce dava arkadaşı tarafından ebediyete uğurlandı…