CAFER SELÇUK

İşgal güçleri ile İran arasındaki gerilim savaşın eşiğine gelirken, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlayan saldırılardan bu yana her fırsatta işgal askerlerinin korunması taahhüdünü yineleyen İngiltere, Akdeniz ve Orta Doğu'da hava kuvvetleri imkanlarını aktif şekilde kullanıyor.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'nin 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğraması ve Lübnan Hizbullahı'nın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün bir gün önce Beyrut'ta işgal saldırısındakatledilmesinin ardından gözler Tahran yönetiminin misilleme hazırlıklarına çevrilirken, işgal kuvvetlerinin müttefikleri gelişmeleri yakından takip ederek askeri tahkimatını arttırıyor.

Heniyye'ye düzenlenen suikastın ardından acil oturumla toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bazı üyeler suikastı kınarken, ABD ve İngiltere İran'ı suçladı.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Yemen'deki Ensarullah'ın işgal güçlerine saldırılarının sürdüğüne işaret ederek, İran'a eleştirilerde bulundu.

Woodward, İngiltere'nin işgal çetesinin güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu belirterek, İsrail'in meşru müdafaa hakkı bulunduğunu savundu.

Orta Doğu'daki siyasi kargaşa ve çatışmalarda tarihsel rolü olmakla sürekli eleştirilerin odağında olan İngiltere, bölgedeki askeri varlığını "sessiz" biçimde güçlendiriyor.