HABER MERKEZİ

HAMAS'ın Siyasi Büro Başkan’ı İsmail Heniyye soykırımcı siyonist terörisler tarafından alçakça düzenlenen bir saldırı ile şehadete kavuşunca HAMAS yeni liderini seçmek için istişare mekanizmalarını harekete geçirmişti. Yapılan çalışmaların neticesinde HAMAS’tan yapılan yazılı açıklamada, "HAMAS, şehit lider İsmail Heniyye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Soykırımcı siyonist terör çetesinin zindanlarında 20 yıldan fazla esaret altında kaldıktan sonra 2011 yılında esir takasıyla özgürleşen ve şu an HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanlığına oybirliği ile seçilen Yahya Sinvar, Batı ve siyonist medyada Aksa Tufanı Operasyonu ve esir takasını yönetmesindeki rolüyle çok konuşuldu, konuşulmaya da devam ediyor. Sinvar’ın hayatından bir iki kesitle onun nasıl bir karaktere sahip olduğu konusunda bir fikir edinebiliriz:

SİNVAR: "İNŞAALLAH GÜRÜL GÜRÜL BİR TUFAN İLE GELECEĞİZ ÜZERİNİZE”

"İnşaallah gürül gürül bir tufan ile geleceğiz üzerinize. Bitmek bilmeyen füzelerle geleceğiz. Bitmek bilmeyen bir asker tufanı ile geleceğiz."

Bu sözler HAMAS hareketinin o tarihte Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinvar tarafından geçtiğimiz Aralık ayında hareketin 35'inci kuruluş yıldönümünde  Gazze'deki binlerce destekçisinin önünde yapılan bir konuşmaya ait.

ABD merkezli haber ajansı Reuters da Aksa Tufanı Operasyonu başladıktan sonra bu sözlere atıfta bulunarak, "Sinvar'ın çok geç duyulan bu sözleri, HAMAS'ın Aksa Tufanı olarak adlandırdığı bir saldırının geleceğine dair bir uyarıydı." ifadelerine dikkat çekmişti. Reuters şunları ekledi: "israil, HAMAS savaşçılarının Gazze sınır duvarlarını aşıp yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 200'den fazlasını gözaltına almasıyla, Sinvar'ın konuşmasının tesadüfi bir tehdit olmadığını bir yıldan kısa bir süre önce keşfetti."

Reuters, hayatının yarısını işgal zindanlarında geçiren Yahya Sinvar'ın, esir takası meselesiyle çok yakından ilgilendiğine ve işgal zindanlarındaki tüm Filistinli esirleri özgürleştirmeye kendini adadığına işaret etmişti.

SİNVAR: “F-16 İLE ŞEHİD EDİLMEYİ TERCİH EDERİM”

Koronavirüsün dünyayı kasıp kavurduğu kimsenin sokağa çıkmaya cesaret edemediği o yıllarda Yahya Sinvar, işgalcilerin kendisine yönelik suikast tehditlerine meydan okuyarak Gazze sokaklarında cesurca yürümüştü.

Sinvar, "Gantz'ın size yönelik suikast tehditlerinden korkmuyor musunuz?" şeklinde sorulara şöyle yanıt vermişti:

"İşgalin bana verebileceği en büyük armağan bana suikast düzenleyerek beni şehit etmektir. 59 yaşındayım ve Coronavirus, felç veya bir trafik kazasında ölmektense F-16 veya füzeler tarafından şehit edilmeyi tercih ederim."

RAMALLAH'TA SLOGAN:HENİYYE DE ALLAH'IN SEVGİLİ KULUDUR", "İNTİKAM" VE "EY YAHYA SİNVAR DİK DUR, İNTİKAMIMIZI ALACAĞIZ"

Şehid İsmail Heniyye'ye yönelik kalleş suikast, işgali altındaki Batı Şeria'nın birçok bölgesinde protesto edilmişti. Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki cadde ve mahallelerinde toplanan Filistinliler, HAMAS ve Filistin bayraklarıyla yürüyüş yaptı. Alçak suikastı protesto eden göstericiler, siyonist çete aleyhinde sloganlar atmıştı. Batı Şeria'nın Beytullahim, El Halil, Nablus, Tulkerim, Selfit, Cenin, Tubas ve Kalkilya kentlerinde de gösteriler düzenleyen Filistinliler, sık sık "Allah'tan başka ilah yoktur, Heniyye de Allah'ın sevgili kuludur", "intikam" ve "ey Yahya Sinvar dik dur, intikamımızı alacağız" sloganlarını dillendirmişlerdi.

"HAMAS BİRLİK İÇİNDE VE KARŞILAŞTIĞI TEHLİKELERİN FARKINDA"

HAMAS Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan da yaptığı açıklamada, Sinvar'ın oy birliğiyle seçildiğini vurgulayarak, bu seçimin, HAMAS'ın birlik içinde ve karşı karşıya kaldığı tehlikelerin farkında olduğunu teyit ettiğini söyledi.

Hamdan, "Bu adım, israil'in suikast politikasının direnişi kırmayı başaramayacağını doğruluyor." ifadesini kullandı.

BLİNKEN: "BAY SİNVAR, BU ATEŞKESİN SAĞLANMASINDA ANA KARAR VERİCİ KONUMDA”

Öte yandan İslam dünyasında “büyük şeytan” olarak bilinen ve Gazze’deki soykırımın da sponsorluğunu üstlenip katil Netenyahu’u senatolarında sarhoşça alkışlayan ABD’nin Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki olası ateşkes sürecini ve HAMAS'ın yeni siyasi büro başkanı hakkında yapmış olduğu değerlendirmede, "Bay Sinvar, bu ateşkesin sağlanmasında ana karar verici konumda, dolayısıyla şu anda bir ateşkes ile yola devam edip etmemeye karar vermek ona kalmış durumda, ki bu ateşkes çaresiz durumdaki Filistinli kadın, çocuk ve erkeklere fayda sağlayacaktır." dedi.

MÜBAREK OLSUN

Başta Kudüs olmak üzere tüm Filistin’i soykırımcı siyonist terör çetesinin işgalinden kurtarmak amacıyla İslam’ın sınırları içerisinde kalarak mücadele eden ve bu uğurda binlerce şehidler veren HAMAS’ı yapmış olduğu bu seçimden dolayı tebrik ediyoruz. MÜBAREK OLSUN

Sinvar’ın Seçilmesi

israile MESAJLAR İÇERİYOR

Soykırımcı siyonist televizyon kanalı KAN, HAMAS Siyasi Büro Başkanlığına, Yahya Sinvar'ın seçilmesinin "sürpriz" olduğunu ve bu durumun işgalci çeteye, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunun "bir numaralı sorumlusu" olarak gösterilen Sinvar'ın hayatta olduğu ile "HAMAS liderliğinin hala güçlü olduğu" mesajını verdiğini duyurdu.

KUDÜS

Soykırımcı siyonist televizyon kanalı KAN'ın Arap İşleri ve Orta Doğu Muhabiri Roi Kais, katıldığı "Akşam Haberleri" programında, eski HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin alçakca suikasta uğramasından 1 hafta sonra Sinvar'ın siyasi büro başkanlığına getirilmesinin "sürpriz" olduğunu söyledi.

Sinvar'ın daha önce HAMAS'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı olduğunu hatırlatan Kais, "Sinvar, 7 Ekim'deki saldırıların mimarlarından biri." ifadesini kullandı.

Kais, Sinvar'ın seçilmesinin işgalci çeteye mesajlar verdiğine dikkati çekerek, "israil'in peşinde olmasına rağmen (Sinvar'ın) hayatta olduğu, Gazze'deki HAMAS liderliğinin hala mevcut ve güçlü olduğu ve yönetimde kalmayı planladığını gösteren bir mesaj içeriyor." dedi.

İşgal medyasından Kanal 12'nin Orta Doğu İşleri Analisti Ehud Yaari de "Sinvar'ın getirilmesi, onun HAMAS içindeki konumunu teyit eden bir anlam taşıyor." diye konuştu.

Yaari, Sinvar'ın HAMAS'ın diğer üyeleriyle iletişim zorlukları yaşadığı gerekçesiyle Siyasi Büro Başkanlığına getirilmesinin "şu aşamada pratik bir anlamının olmadığını" ileri sürdü.

"SİNVAR'IN SEÇİLMESİ israil'İN BAŞARISIZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

Öte yandan, Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Sinvar'ın seçilmesinin "israil'e ve onu destekleyen ABD ile müttefiklerine, HAMAS'ın kararlarında birlik içinde, ilkelerinde sağlam ve kararlı olduğu yönünde güçlü bir mesajdır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Sinvar'ın seçilmesinin, israil'in "liderleri ve sorumluları öldürmeye yönelik hedeflerinin başarısız olduğunu gösterdiği" kaydedildi.

HAMAS Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan da yaptığı açıklamada, Sinvar'ın oy birliğiyle seçildiğini vurgulayarak, bu seçimin, HAMAS'ın birlik içinde ve karşı karşıya kaldığı tehlikelerin farkında olduğunu teyit ettiğini söyledi.

HAMAS Siyasi Büro Başkanı YAHYA SİNVAR KİMDİR?

Ömrünün 23 yılını işgal zindanlarında esir olarak geçiren HAMAS'ın yeni Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar, esaret yılları dahil hayatının tüm safhasını direniş ile geçirdi.

HABER MERKEZİ

İslami direniş hareketi HAMAS, şehit lider İsmail Heniyye'nin yerine, hareketin Siyasi Büro Başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ın seçildiğini duyurdu.

Halen Gazze'de işgale karşı bilfiil savaştığı bilinen Sinvar'ın, kim olduğuna ilişkin HAMAS bir biyografi yayımladı:

Tam adı Yahya İbrahim Hasan el-Sinvar, künyesi  "Ebu İbrahim"dir.

19 Ekim 1962'de Han Yunus mülteci kampında doğdu.

Ailesi 1948 yılında siyonistler tarafından Askalan'ın Mecdel şehrine sürgün etmiştir.

2011'de Vefa El-Ahrar anlaşmasıyla Siyonist hapishanelerden serbest kaldıktan sonra 2012'de evlendi ve ikisi erkek biri kız üç çocuğu oldu (İbrahim, Abdullah ve Reda).

EĞİTİMİ

Lise eğitimini Han Yunus Lisesi'nde tamamlayana kadar Han Yunus'taki okullarda okudu.

Gazze'deki İslam Üniversitesi'ne kaydoldu ve Arap dili alanında lisans diploması aldı.

ÖĞRENCİ FAALİYETLERİ

İslam Üniversitesi Öğrenci Komisyonu'nde beş yıl boyunca teknik komite sekreterliği, ardından spor komisyonu başkan yardımcılığı, komisyon başkanlığı ve 1982-1987 yılları arasında tekrar başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Bloklar arasındaki genel öğrenci tartışmalarında öne çıktı ve İslami Blok'un en önde gelen teorisyenlerinden (kuramcı) biri oldu.

İslami Blok'un başkanlığını yaptı.

ESARET YILLARI

1982 yılında direniş faaliyetleri nedeniyle altı ay boyunca Fara'a cezaevinde tutuklu kaldı.

1988 yılında tutuklanarak dört kez müebbet hapse çarptırıldı ve bunun 23 yılını düşman zindanlarında, yaklaşık dört yılını da hücre hapsinde geçirdi.

Birkaç dönem boyunca işgal zindanlarındaki HAMAS esirlerinin üst düzey liderlik kadrosuna liderlik etti.

Kendisi ve kardeşleri, en önemlileri (1992-1996-2000-2004) olmak üzere bir dizi açlık grevine öncülük etmiştir.

Zindan sürecinde şu eserleri kaleme aldı:

-Parçalar Arasında Şin Bet kitabının tercümesi

-1992'de İsrail Partileri kitabının çevirisi.

- HAMAS Deneme ve Yanılma kitabının Yazarı.

- Şin Bet'in çalışmalarını izleyen Al- Mecd kitabının yazarı.

- HAMAS'ın güvenlik deneyimini oluşturan çeşitli güvenlik kitapları yazdı.

- Diken ve Karanfil adlı edebi romanını yazdı.(1967'den sonra İntifada'ya kadar Filistin mücadelesinin deneyimini anlatıyor)

SERBEST BIRAKILDIKTAN SONRA

HAMAS ile Siyonist düşman arasındaki Vefa el-Ahrar anlaşmasının bir parçası olarak 2011 yılında serbest bırakıldı.

Anlaşmanın parametreleri ve koşulları üzerinde net bir etkisi vardı, ardından Siyonist düşman anlaşma sonuçlanmadan onun liderliğini istemedi.

Hareketin Gazze Şeridi'ndeki siyasi bürosunun üyesi olarak seçildi ve 2012'de güvenlik dosyasının sorumluluğunu üstlendi. 2013'te ise genel siyasi büronun üyesi olarak seçildi ve askeri dosyanın sorumluluğunu üstlendi.

Eylül 2015'te Amerika Birleşik Devletleri kendisini "uluslararası teröristler" listesine dahil etti.

2015 yılında HAMAS onu Kassam Tugayları ile birlikte siyonist esirler dosyasının başına getirdi.

Şubat 2017'de 2021'de ikinci bir dönem için HAMAS'ın Gazze Şeridi'ndeki siyasi bürosunun başına seçildi. Evi 1989'da, 2014 saldırısı sırasında ikinci kez, 2021 saldırısı sırasında üçüncü kez ve Aralık 2023'te Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşı sırasında dördüncü kez bombalandı ve yıkıldı.

6 Ağustos 2024'te, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayarak şehit olan mücahit lider İsmail Heniyye'nin yerine HAMAS'ın siyasi bürosunun liderliğine seçildi. (İLKHA)