RNZ sitesinin haberine göre, Yeni Zelanda’daki Müslüman cemaati, Christchurch camisine yapılan saldırıların anılmasından daha fazlasını istiyor ve bu terör saldırısından pratik, somut ve eyleme dönüştürülebilir dersler alınması gerektiğine inanıyor.

Ayrıca bu ülkedeki Müslümanlar hükümetin Christchurch terör saldırısına ilişkin kraliyet soruşturma komisyonunu sona erdirme kararına kızgınlar.

Kraliyet komisyonu, 15 Mart 2019’da Al Nur Camii ve Linwood İslam Merkezi’nde namaz kılan 51 kişinin şehid edilmesinin ardından 44 tavsiyede bulundu.

Hükümet nefret söylemi yasalarını sıkılaştırmak, ulusal istihbarat ve güvenlik teşkilatı kurmak ve sağlık çalışanlarının ateşli silah yaralanmalarını polise bildirmesini zorunlu kılmak gibi sekiz yasayı kaldırıyor.

Hükümetin kararını savunan Bakan Judith Collins beş yıl aradan sonra hükümetin tüm çabalarını tamamlama zamanının geldiğini söyledi.

Saldırıya yanıt olarak hükümet genelinde değişiklikler yapıldığını ve kurumların içindeki çalışmaların devam edeceğini söyledi. Ancak İslam Dernekleri Federasyonu’ndan Abdurrezzak Han hükümetin ve özellikle Collins’in pes ettiğini söyledi.

“Anma törenleri düzenleyen hükümeti takdir ediyoruz ama daha fazlasını bekliyoruz.” diye konuşan Han “Camilerin ve İslam merkezlerinin güvenliğinin sağlanması için somut tedbirler almalılar.” dedi.

Yeni Zelanda’daki Müslüman lider Ancem Rahman, hükümetin ateşli silah yaralanmalarını polise bildirme tavsiyesini geri çekme kararının suç olduğunu söyledi.

“Bu insanların güvenliğiyle ilgili, insanların hayatları tehlikede, bu yüzden bununla başa çıkmayı gerçekten zor buluyorum. Terör saldırılarından en çok etkilenen insanlarla istişare yapılmaması kabul edilemez “ dedi.      İLKHA