CAFER SELÇUK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bosna Hersek'te yayımlanan Stav dergisine 2 Ağustos'ta verdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

İşgal kuvvetlerinin Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin Fidan, "Bu trajedi 7 Ekim'de başlamadı. 7 Ekim, görmezden gelinen bir sorunun kendini tekrar dışa vurmasıdır. Nedir o sorun? Filistin coğrafyasındaki işgal sürecinin yıllardır devam etmesidir. İsrail, Filistinlilerin topraklarını çalma alışkanlığından vazgeçmiyor. Filistinlilerin gerçek anlamda bir devlet sahibi olmaları engelleniyor. Şunu unutuyorlar: Filistin devleti kurulmadıkça o coğrafyada hiç kimseye huzur olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Fidan, işgal güçlerinin kendi güvenliğini sağlama bahanesiyle Gazze'yi yerle bir ettiğini, çoluk çocuk, yaşlı, kadın demeden herkesi katlettiğini söyleyerek, Gazze'deki vahşetin, mevcut dünya düzeninin acziyetini gözler önüne serdiğini kaydetti.

Gazze'de temel insani değerlerin tümünün ayaklar altına alındığını vurgulayan Fidan, insani yardımların ulaştırılmasına dahi izin verilmediğini kaydetti.

Bakan Fidan, "Gazze'yi topyekun hedef alan İsrail, insanları sadece bombardımanla değil, aç susuz bırakmak suretiyle de sistematik bir şekilde yok ediyor. İsrail'in Filistinlilere tahammülü yok. İsrail'in, Filistinli mültecilere temel hizmetler sunan Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşu UNRWA'yı felç etmesi de bunu teyit ediyor." ifadesini kullandı.