Filistin'e Destek Platformu çağrısı ve birçok STK'nın desteğiyle bir araya gelen yüzbinler, Ayasofya Meydanı'nda buluştu.

İran’da uğradığı suikast sonucu şehit olan İsmail Heniyye, 3 Ağustos'u Gazze halkı ve İsrail hapishanelerdeki esirlere destek için uluslararası gün ilan ederek tüm dünya ülkelerini gösteriler düzenlemeye çağırmıştı.

Bu amaçla "Şehit Heniyye'den Son Çağrı" sloganıyla bir araya gelen STK'lar ve gönüllüler, Filistin halkının yanında olduklarını haykırarak dünya kamuoyuna birliktelik ve destek mesajı verdi.

"İnsan onuruna sahip çıkmak için toplandık"

Ayasofya Camii müezzini Rıdvan Akbaş'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Filistin'e Destek Platformu Başkanı Ali Yalçın da yaptığı selamlama konuşmasında, Ayasofya meydanı ve 81 ilin meydanına dünyanın birçok meydanında olduğu gibi Filistin davasına, insan onur ve haysiyetine sahip çıkmak için toplandıklarını söyledi. Şehit İsmail Haniye’nin inancına azmine ve şehadetine şahitlik ettiklerini belirten Yalçın “Dünyanın gözü burada, buradan davaya sahip çıkacak mıyız, boykota destek verecek miyiz, yardımlarımızı sürdürecek miyiz? Filistin’in sesi, mazlumların nefesi olacak mıyız? Evlatlarımızı birer Şeyh Yasin, birer Haniye, birer Rantisi olarak yetiştirecek miyiz? İstanbul’dan Ayasofya meydanından Filistin direnişini selamlıyoruz. Selam olsun Gazze’nin yiğitlerine. Selam olsun kalbi Filistin için atanlara. Selam olsun vicdanı olan milyonlara. İstanbul’dan Aksa’ya, direnişe bin selam olsun." dedi.

Filistin davası ümmetin omuzlarında

İsmail Heniye'nin şehadetiyle Filistin davasının yarım kalmadığını belirten HAMAS liderlerinden Talal Nassar, "Bu dava bugün bütün ümmetin omuzlarında devam ediyor. O tertemiz kanıyla imkansızı bilmeyen bir ümmetin var olduğunu gösterdi. O gitti ama bizler onun yolunda, Resul’ün yolunda devam ediyoruz, Filistin’in fethine doğru yürüyoruz. Bu direnişin İslam baki olduğu sürece devam edeceğini ve ümmetin omuzlarında yükselecek. Bu dava Sultan Abdülhamit'in davası ve her bir Müslümanın davasıdır. Buradan israile ve tüm dünyaya mesajımız var. Biz Filistinliler bir ağacın kök saldığı gibi toprağa kök salmışız. Kimse bizi oradan sökemez. İsmail Heniyye, evlatlarını, torunlarını bu yolda feda etti. Kendisi de bu davaya feda oldu. Bunu gören bizler o topraklarda kök salmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"HAMAS ümmetin, Filistin'in onuru için savaşıyor"

Programda Filistin'e Destek Platformu adına yayınlanan manifestoyu okuyan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, "Tam 105 yıldır, insanlığın gözü önünde yavaş ve acı bir ölüme mahkûm edilen Filistin halkının direnişinin haklı ve meşru, HAMAS’ın mücadelesinin de işgale ve soykırıma karşı bir bağımsızlık mücadelesidir. HAMAS bir terör örgütü değil, kendi vatanının ve temsil ettiği halkın bağımsızlığı için mücadele eden bir direniş örgütüdür. İstiklal savaşımız esnasında Kuvayı Milliye ne ise, HAMAS da işte odur. HAMAS aynı zamanda ümmetin ve Filistin'in onur savaşını verdiğini ve bütün dünyada, Müslüman olsun ya da olmasın, zulme, baskıya, haksızlığa direnen halklara ilham oldu" dedi.

Yüzbinlerin bir araya geldiği program, Prof. Dr. Halil İbrahim Kutlay'ın yaptığı dua ile son buldu. (İLKHA)