Şaban, komisyonun bugün yayınladığı "işgal ihlalleri ve sömürgeci genişleme önlemleri" konulu aylık raporunda, işgal güçlerinin 914, sömürgecilerin ise 196 saldırı gerçekleştirdiğini aktardı.

Bunların 226'sının El Halil şehrinde yoğunlaştığını belirten Şaban, diğer saldırıların ise 164 ile Nablus, 143 ile Kudüs şehrinde yapıldığını kaydetti.

Şaban, saldırıların; gerçekleri sahaya dayatmak (toprakların ele geçirilmesi ve sömürgelerin genişletilmesi), saha infazları, arazilerin sabotajı ve buldozerlerle yıkılması, ağaçların sökülmesi, mülklere el konulması, kapatmalar ve Filistin topraklarıyla bağları kesen bariyerler arasında değiştiğini belirtti.

Sömürgeci saldırılar sonucu evler ve araçlar yakıldı, yüzlerce ağaç söküldü

Şaban, siyonist sömürgeci yerleşimcilerin saldırılarının Nablus şehrinde yoğunlaştığına (58), ardından El Halil (50), Ramallah ve El Bireh (28) şehirlerinin geldiğini aktardı.

Filistin topraklarına yönelik işgal ihlallerinin büyük, tehlikeli ve benzeri görülmemiş bir şekilde tırmanmasının siyasi süreci tamamen baltalamayı ve böylece bir Filistin devleti kurma olasılığını yok etmeyi amaçladığını vurgulayan Şaban, sömürgecilerin terör saldırısının boyutunun, işgal rejiminin resmi kurumu tarafından kendilerine verilen yetkilerin boyutunu gösterdiğini kaydetti.

Şaban, sömürgecilerin saldırıları gerçekleştirmesi için "işgal kabinesi" içinden çıkan talimatların olduğunu ifade etti.

Sömürgecilerin saldırılarının El Halil, Salfit ve Nablus şehirlerinden 870'i zeytin ağacı olmak üzere 970 ağacın sökülmesine yol açtığını ifade eden Şaban, ayrıca temmuz ayında 4 bin 500 dönüm arazinin ele geçirilmesi ve koloniler ile beş yeni tampon bölge için 20 yapısal planın onaylandığını bildirdi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında işgal ordusunun "askeri ve güvenlik" amaçlı toplam 11 el koyma emri çıkardığını, bu emirlerle Filistinlilerin 62 dönüm arazisine el koyduğunu belirten Şaban, Temmuz ayında işgal yetkililerinin Batı Şeria ve Kudüs kolonilerine yönelik toplam 54 yapısal plan üzerinde çalıştığını, bunlardan 20'sini onayladığını ve 33 planı daha sonra onaylanmak üzere sunduğunu açıkladı.

135 ev ve tesisi yıkıldı

Şaban, işgal yetkililerinin geçen temmuz ayında 98 yıkım gerçekleştirdiğini, bunların 62'si meskun ev, 14'ü boş, 12 tarım ve diğer tesis olmak üzere 135 tesisi etkilediğini kaydetti. Ayrıca Kudüs, Beytüllahim, Salfit, Tubas ve El Halil'deki 16 ev ve tesisin yıkılacağının bildirildiğini aktardı. (İLKHA)