Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Habertürk canlı yayınında soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsmail Heniyye'nin şehadeti vesilesiyle ailelerine ve Filistin halkına baş sağlığı dileyen Yılmaz, İşgal rejimi ile Filistin arasındaki barış süreçlerindeki siyasi muhatabının Heniyye olduğunu hatırlattı.
Yılmaz, "Barış görüşmelerindeki muhatabın böyle bir alçak saldırıya uğraması, aslında barışa yapılmış bir saldırı. Barışı istemeyenin kim olduğunu bir kez daha çok net bir şekilde ortaya koymuş olan bir saldırı. Bu saldırıyla bir taraftan da Gazze'de uzun bir süredir hep birlikte gördüğümüz, bütün dünyanın gözleri önünde cereyan eden soykırım, insanlık suçu, savaş suçlarının örtülmeye çalışıldığını görüyoruz." diye konuştu.
İşgalci Netanyahu'nun, bu saldırıyla olayları bölgesel bir çatışmaya dönüştürerek uluslararası hukuk önünde soykırım suçundan yargılanıyor oluşunu örtmeye çalıştığını belirten Yılmaz, saldırının bir taraftan da Filistin halkının moral maneviyatını kırmaya yönelik gerçekleştirildiğini, ancak bunun da başarılı olamayacağını söyledi. Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Filistin halkının yanında olduğunu belirten Yılmaz, en güçlü şekilde Filistin davasını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.
Ancak yaşanan süreçlerin, yangının giderek bölgeye sirayet etmeye başladığını, özellikle işgal güçlerinin bu yönde büyük bir çaba içerisinde olduğunu gösterdiğine işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu konuda uluslararası tüm sorumlu yönetimleri tekrar görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Bu yangının bölgeye yayılmaması, daha farklı sonuçlar doğurmaması adına İsrail'in şu andaki yöneticilerinin, artık yönetici demeye bile dilimiz varmıyor, bir çete gibi hareket eden bu grubun bir an önce durdurulması, barışın ve istikrarın sağlanması çok önemli. Orta Doğu'daki bu yangının elbette küresel yansımaları da olacaktır. Orta Doğu'da, Filistin'de barış olmadan dünyada da barıştan bahsetmek mümkün değil. Bu yaşananlar aslında dünyadaki kuralları ve kurumları da son derece yıpratıcı bir süreç. Meşruiyeti, uluslararası hukukun meşruiyetini yıpratan bir süreç."
Netanyahu ve yönetiminin Filistin'de ve bölgedeki hedeflerine ilişkin soru üzerine Yılmaz, "Bu sadece Heniyye meselesi değil. Daha dün Lübnan'ın başkentine uluslararası hukuk çiğnenerek bir hadise gerçekleştirildi. Başka hadiseleri de biliyoruz, yakın geçmişte yaşanan. Burada gördüğümüz çok net. Netanyahu yönetimi, bir ateşkes istemiyor, bir barış istemiyor. Filistin halkını imha etmeye, yok etmeye dönük bir çaba içerisinde." ifadelerini kullandı.
Bölgede barış, istikrar ve huzur ortamının sağlanmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Yılmaz, bir an önce ateşkes sağlanarak Filistin halkının insani yardımlara ulaşmasının hayati önemde olduğunu söyledi.
"Gerçekten bir akıl tutulması söz konusu"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, birçok ülkenin son dönemde Filistin'i tanımaya başladığını, Netanyahu yönetiminin tam da bu noktada odağı başka yöne çekmek için saldırılarına başladığını belirterek, "Olması gereken çok açık. Bir an önce çok geç kalınmış bu ateşkesin yapılması, insani yardımların, çocuklara, hastalara, yaşlılara, sivil insanlara ulaştırılması ve bir taraftan da kalıcı bir barış için, çözüm için siyasi aklın devreye girmesi gerekiyor. Şu anda bir akıldan, vicdandan, adaletten bahsedemeyiz. Gerçekten bir akıl tutulması söz konusu." diye konuştu. İsmail Heniyye'nin cenaze törenine Türkiye'den katılım sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin soru üzerine Yılmaz, "Meclis Başkanı'mız katılacağını açıkladı. Mutlaka Türkiye'den de bir katılım sağlanacaktır. Netleştiğinde kamuoyu ile paylaşılır." yanıtını verdi.
Türkiye'nin her fırsatta Filistin davasını savunduğunu dile getiren Yılmaz, "Bugüne kadar öncü bir ülke olduk. Gazze'dekilere en fazla yardımı ulaştıran ülke konumundayız. Birçok ülke bunu yapmazken, Türkiye ticaret açısından da çok ciddi yaptırımlar ortaya koydu ve tamamen ticaretini (İsrail'le) durdurdu. Türk Devletleri Teşkilatından, İslam İşbirliği Teşkilatına, Birleşmiş Milletlerden, NATO'ya Türkiye söz sahibi olduğu her platformda bütün diplomatik gücüyle Filistin halkının yanında ve böyle olmaya da devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, çatışmaların yayılması halinde oluşabilecek risklere dikkati çekerek, "Şu anki en önemli gündem bu diye düşünüyorum. Dün Lübnan'da, bugün İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen bu lanet eylem, bütün bunlar savaşı, çatışmayı bölgeye yaymanın çabaları. Kesinlikle bir bölgesel istikrarsızlıkla, çatışma riskiyle karşı karşıyayız. Ama bunu elbette insanlığın durdurması lazım. Bu bölgesel çatışmalara engel olmak için de her türlü çabayı sarf etmemiz lazım. Çünkü bunun kimseye bir faydası yok." ifadelerini kullandı.