Batman'da daha önce günde 15 düğünün davetiyesini bastıklarını belirten matbaacılar, şu anda ise günde 2 veya 3 tane bile zor bastıklarını söyledi.
Enflasyonun yükselmesi ve dövizdeki artışın düğün maliyetlerinin fahiş oranda yükselmesine neden olduğunu belirten matbaa işletmecileri, bu yüzden gençlerde evlenme oranını bayağı düşürdüğünü ifade etti.
Bir düğün maliyetinin ortalama 1 ila 2 milyon arasına kadar yükselmesinin gençleri evlilikten uzaklaştırdığını belirten matbaa işletmecileri, bunun birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi.
Önceki yıllarda bir düğün için ortalama 200 ila 500 tane davetiye basanların olduğunu belirten matbaa işletmecileri, maliyetlerin artması ve dijital sistemin gelişmesiyle işlerini durma noktası getirdiğinin altını çizdi.
Piyasanın canlanması ve gençlerin evlenmesi için hükümetten bekârlara faizsiz kredi verilmesinin olumlu bir adım olacağını belirten matbaa işletmecileri, bu rakamın en az düğün maliyetinin yarısı kadar olması gerektiğini belirti.
"Eskiden günde 10-15 ayrı düğün davetiyesi basarken şimdi günde 2-3 taneye düştü"
Düğün sayılarının azalması işlerini olumsuz eklediğini belirten matbaa basım ustası Ali Uslu, "30 yıldır matbaacılık sektöründe çalışıyorum ve 5 sene öncesine kadar işlerimiz gayet iyiydi. O zaman burada 5 ile 10 kişi arasında çalışıyorduk. Eskiden maliyetler çok düşük olduğu için işlerimiz de yoğundu. Doların yükselmesi ve maliyetlerin artmasıyla eskisi gibi iş yapamaz hale geldik. Eskiden günde 10-15 tane ayrı düğün davetiyesi basarken şu anda 2-3 tane bile basamıyoruz. Çünkü maliyetler artığı için gençler evlenemiyor ve bu da işlerimizi de olumsuz etkiledi. Hayat pahalılığın olması ve gelirin yetersiz olması nedeniyle gençler eskisi gibi evlenemiyor." dedi.
"Çalışan sayımız 10'dan 1'e düştü"
Davetiye sayılarının düşmesi çalışan sayısını da bayağı düşürdüğünü ifade eden Uslu, "Şu anda bir düğün davetiyesinin maliyeti en az 400 ile 700 lira arasındadır. Daha önce bir düğün için 300-400 tane davetiye kartı basılırken şu anda gelenler 50 tane bastırmak istiyor. Bundan dolayı işlerimiz çok kötü durumdadır ve bu yüzden 10 çalışan yerine şu anda tek başıma çalışıyorum. Maliyetlerin artması düğün davetiyelerine de yansıdı. Devlet bu konuya el atarak gençlere sahip çıkması lazım." diye konuştu.
"Maliyetler çok yüksek olduğu için insanlar artık çocuğunu evlendiremiyor"
Daha önceleri maliyetler ve düğün masrafları düşük olduğu için kimi vatandaşın 500 ile 1000 tane arasında düğün davetiye kartı bastırdığını belirten matbaa işletmecisi Abdurrahman Özmen, "Ama şu anda maliyetler çok yüksek olduğu için insanlar artık çocuğunu evlendiremiyor. Düğün yapanlar da maliyetten kaçmak için 50 tane davetiye basıyor. Bir de dijital sistemin gelişmesiyle düğün yapanlar düğün kartı çıkarmak yerine davetiyenin görselini sosyal medya hesaplarından paylaşma yoluna giderek düğünlere davet ediyorlar. Bu da işlerimizi bayağı olumsuz etkiledi." dedi.
"Devlet düğün yapacak gençlere faizsiz kredi versin"
Eskiden aylık olarak kamyon bazda davetiye basarken şu anda sayılı hale geldiklerini söyleyen Özmen, "Davetiye ile beraber matbaa işi de çok düşük seviyededir. Eskiden evrak işlerimiz de çok olurdu ama şu anda her şey otomasyona döndü. Eskiden benim yanımda 10 tane çalışan varken şu anda sadece aile ferleriyle beraber çalışıyoruz. Devlet gençlerin önünü açarsa ve düğün yapmaları için maddi destek sağlarsa iyi olur. Tabi bu destek faizli değil faizsiz bir şekilde düğün masraflarını karşılayarak destek verirse iyi olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)