Almanya eski Ekonomi ve Enerji Bakanı (2013-2017) ve eski Dışişleri Bakanı (2017-2018) Sigmar Gabriel, bir gazeteye yaptığı açıklamada, "Amerikan füzelerinin 2026'da Alman topraklarına konuşlandırılması kararı, ülke nüfusunun çoğunluğunun rızasını gerektiriyor." dedi.

Gabriel, "Beni endişelendiren, (ABD'nin Alman topraklarına) füze yerleştirme niyeti değil, Almanya'da bu konuda kamuoyunda herhangi bir tartışmanın olmamasıdır. Silah sistemleri her zaman tek bir şeyi gerektirir: Halkımızın bunların yerleştirilme nedenlerini anlaması ve en azından çoğunluğun rızasının alınması." ifadelerini kullandı.

Eski Bakan, yalnızca kendisinin genel başkanı olduğu Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nde değil, aynı zamanda ülke nüfusu arasında da pek çok kişinin Berlin ve Washington'un Almanya'ya Amerikan füzeleri yerleştirme planlarına karşı olumsuz bir tutuma sahip olduğuna inandığını söyledi.

Gabriel, buna rağmen füzelerle ilgili kararın "basitçe verildiğini" belirtti.

10 Temmuz'da Beyaz Saray basın servisi, ABD'nin 2026'da Almanya'da şu anda Avrupa'da konuşlandırılanlardan daha uzun menzilli yeni ateşli silahlar konuşlandırmaya başlayacağını duyurdu. (İLKHA)