Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. işbirliğiyle 2-10 Kasım 2013 tarihleri arasında Büyükçekmece’de bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda ‘Rakı’ skandalı yaşandı. Toplumun kültürel gelişimine katkı sunmak amacı taşıyan kitapçılık sektörünün en büyük buluşma alanlarından biri olan bu fuarda, alenen sergilenen ‘Rakı kitaplığı standı’, öğrencilerini gezdirmek amacıyla fuar alanına getiren eğitimcileri çileden çıkardı. Binlerce ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin, 10 gün boyunca ziyarette bulunduğu fuarda ‘rakı içmeye teşvik eden’ bu manzaraları görmek zorunda kalması, genç nesil üzerinde yapılan planlı ifsat çalışmasını da gözler önüne serdi. İnsan sağlığına verdiği büyük zararın yanı sıra dinimizin de kesin kurallarla yasakladığı alkollü içkilerin, kitap fuarında alenen reklamının yapılması ve fuar içerisindeki büfe tarzı alışveriş yerlerinin hemen hemen tamamında içki satışının yapılması, ziyaretçi gençlere kötü örnek teşkil etti. Bu yıl 32. kez düzenlenen fuarda yaşanan bu skandala gelen tepkilerin, gelecek yıllarda yapılması planlanan fuarda aynı manzaraların yaşanmasını engellemesi bekleniyor.

Bir Öğretmenin Feryadı

Bu yıl 32.si düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarına öğrencileri ile birlikte ziyarette bulunan Sosyal Bilgiler öğretmeni F. İnal, gördüğü manzara karşısında adeta şok yaşadığını ifade etti. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İnal şikâyetini şu sözlerle dile getirdi: “TÜYAP Kitap Fuarına öğrencilerimizi götürdük bizim okulumuz gibi onlarca okuldan da öğrenci geldi. Böyle bir ortamda tüm kafeteryalarda içki satılıyor. Bira fıçısıyla çay kazanı yan yana diyebilirim. Sadece bir yerde değil tüm kafeteryalarda durum aynı. Bir de standlardan biri dikkatimi çekti. “Rakının tarihi” evet standın ismi rakının tarihi boy boy fotoğraflar... Sadece yetişkinler gelse yine ses çıkarmayacağım boş ver diyeceğim de gel gör ki susulacak gibi değil. Umarım yetkililer bu feryadımızı dikkate alır.”

‘Rakının kitabı’nı yazmakla gurur duyan zihniyet!

Gençliğin bilinçaltında ciddi bir tehdit oluşturan ve alkollü içki kullanımını teşvik eden standı cazip kılmak adına bir de söyleşi gerçekleştirildi. Kendisine ‘Rakı erbabı’ lakabı verilen mimar-yazar Aydın Boysan, oyuncu Mustafa Alabora ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un bir araya gelerek gerçekleştirdikleri söyleşi serisi ‘30-60-90’ ismini taşıdı. Üç farklı kuşağın kendilerince faydalı gördükleri ‘rakı’ kültürü! üzerine yaptıkları söyleşi, öğretmen İnal’ın açıklamalarında yer verdiği ‘Rakının Kitaplığı’ adlı standda yapıldı. Söyleşi üçlüsünden oyuncu ve yönetmen Mustafa Alabora, geçtiğimiz aylarda toplum genelinde büyük yankı uyandıran ‘Gezi Parkı’ olaylarında, göstericilerin en önünde yer alan ve provokatif açıklamalarıyla halkı isyana teşvik eden oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın babası olarak tanınıyor. Bilhassa eğitimciler olmak üzere fuar ziyaretçilerinin büyük tepkisine sebep olan standda, rakının reklamını yapmaya yönelik ayrıca şu kitaplar yer alıyor: “Rakı Ansiklopedisi”, Almanca, Türkçe ve İngilizce versiyonlarıyla yayınlanan “Rakı Kitabı”, “İstanbul Meyhaneleri ve Balık Lokantaları”, “Biz Rakı İçeriz”, “Almanya’da Rakı Keyfi / Türk Restoranları Rehberi” ile Rakı Ansiklopedisi kılavuzluğunda hazırlanan “Rakı Cep Ansiklopedisi”.

milligazete