BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) ortak hazırladığı "2024 Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme" raporundaki bilgileri derledi.
Rapora göre, geçen yıl dünyada 713 ila 757 milyon kişinin yetersiz beslendiği, ortalama 733 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kaldığı ayrıca dünya genelinde de her 11 kişiden 1'inin açlıkla mücadele ettiği tespit edildi.
Gazze Şeridi nüfusunun tamamı, yüksek düzeyde şiddetli gıda güvensizliğiyle mücadele ediyor. Bu oran Güney Sudan, Yemen ve Suriye'de nüfusun yarısından fazlasıyken, Haiti'de neredeyse nüfusun yarısına tekabül ediyor.
2023'te Burkina Faso, Filistin (Gazze Şeridi), Mali, Somali ve Güney Sudan'daki 705 binden fazla insanın "felaket düzeyde" şiddetli gıda güvensizliğine maruz kaldığı, bunların 576 bininin Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların oluşturduğu kaydedildi.
IPC'a göre Gazze Şeridi, "en ciddi gıda krizinin yaşandığı yer." 2023'ün sonlarına gelindiğinde Gazze'deki 2,2 milyonluk nüfusun tamamı, 3. aşama "kriz" koşulları veya daha ileri düzeyi ile karşı karşıya olarak sınıflandırıldı.
Gazze'de nüfusun yüzde 80'inin ülke içinde yerinden edildiği de vurgulandı.
IPC'nin 18 Mart 2024'te yayımlanan "Gazze Özel Dosyası"nda ise Gazze'de nüfusun 4'te birinden fazlasının "felaket" seviyelerinde şiddetli gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Çatışmaların ve insani yardıma erişimin kısıtlanmasının devam etmesi halinde bu durumun, Temmuz 2024'e kadar nüfusun yarısını (1,1 milyon insanı) tehdit edecek şekilde genişleyeceği öngörüldü ve Gazze'de yakın kıtlık riski konusunda uyarıda bulunuldu. AA