AĞRI - Son zamanlarda Doğu ve Güneydoğu`da yapılan saldırılar ve 2 Kasım günü Batman`da bir kişinin ölümü ile sonuçlanan provokasyon girişimlerine karşı Ağrı`daki STK`lar tarafların itidalli davranması ve bölgenin yakalamış olduğu huzur ortamının gerilmemesi, sağ duyulu davranılması gerektiği vurgulandı.

İnternet Yayıncılar Derneği Ağrı Şubesi Başkanı Nihat Aydın, artık bölgede kardeşliğin pekiştirilmesi gerektiği vurgusunu yaptı. Aydın, "80 yıldır bölge halkının çok büyük acılar çekmiş, kan ve gözyaşları dökmüştür. Meydana gelen son olayda özellikle bölgemizdeki kanaat önderleri ve STK temsilcilerinin devreye girip faillerin ortaya çıkarılması için gayret göstermeleri gerekiyor." dedi. 

Çözüm süreci ile birlikte meydana gelen huzur ortamının muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ağrı Şubesi Başkanı Hüseyin Bayram, bölgedeki nahoş olaylara artık son verilmesi gerektiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü, "Özellikle son 30 yıldır bölge insanımız büyük acılar yaşayıp bedeller ödemektedir. Örgütler arasında çıkan çatışmalar olsun, Türkler ve Kürtler arasında çıkarılan ayrıştırma gayretleri gibi şeyler sıkıntı olmuştur. Sayın Başbakanımızın destekleri ile ülkemizde ve bölgemizde özellikle çözüm sürecinin faydalarını görmekteyiz. Yaklaşan yerel seçimler var bununla birlikte istenmeyen nahoş olaylar olabilir. Biz bu anlamda tüm kesimleri özellikle bölgemizde güçlü olan HÜDA PAR ve BDP üye ve sempatizanlarına bölgemizde artık kan görmek istemediğimizi, artık gayretlerin siyasi platformlarda yapılması gerektiğine inanıyoruz. Halkımızda hoş görü içerisinde yaşamayı tasvip ediyoruz."

`Olayı HÜDA PAR yapmış olamaz`
Anadolu Basın Yayın Birliği Başkanı Alırıza Aydemir ise ihtimaller üzerine konuşmanın doğru olmadığını kaydederek konuşmasına şöyle devam etti: "Ben öncelikle itidal çağrısında bulunmak istiyorum. Ülkemizin gelmiş olduğu bu refah düzeyinde Doğu ve Güneydoğunun provokasyondan geçtiğini çok açık görmekteyiz. Tabi olayları HÜDA PAR veya BDP` ye mal etmek yanlış olur. Benim kanımca ve HÜDA PAR`dan yapılan açıklamalara göre bu olaylar ile bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum. Sabırlı olmak daha iyi olacaktır inşallah."

`Edi bese bıra köştin` 
Ağrı Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYAD) Başkanı Mehmet İzci, Batman`daki olayın çok acı olduğunu söyleyerek gelinen noktanın da endişe verici olduğuna dikkat çekti. Mehmet İzci, "Son olarak Batman`da meydana gelen olay hakkında BDP yetkilileri, bu işi HÜDA PAR`ın organize ettiğini söylediler. Acaba bu söylenenler ne kadar doğru, acaba böyle bir şey var mı? Bölgemiz özellikle 1990`lı yıllarda çok acı çekmiş. Geçmişten ders çıkarmamız lazım. Êdi bese bıra köştin diyoruz. Niçin özellikle Kürt kanı dökülüyor, niçin Kürtler karşı karşıya getiriliyor bunu da çok iyi görmek lazım. Acaba, gelişen olayda bu tarafları karşı karşıya getirmeye çalışan güçler mi var? Derin devlet dedikleri bir takım oyunlar mı oynanıyor? Bu olayları provoke etmek isteyen, bu insanları karşı karşıya getirmek isteyen birileri mi var? Bu oyunlara gelmeyelim. Analizi iyi yapmak lazım... Her iki tarafta bölge için olmazsa olmazdır. Her iki tarafı konuyla alakalı duyarlı ve metanetli olmalarını diliyorum. Lütfen bu olayı olgunlukla giderip halkımızın huzuru için gayret gösterelim." dedi.
(Ömer Adıgüzel - İLKHA)