BURSA- Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı, yaş meyve sebze ihracatında simge haline gelen Bursa Siyahı İnciri'nin kalite ve verimliliğinin artırılmasına yönelik önemli bir projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladıklarını, uygun olan ilek incir çeşidini saptanmasının ardından "İlek incir bahçesi" kuracaklarını bildirdi.


Bursa Siyahı olarak tanınan ve son yıllarda ihracatında önemli oranda artışlar sağlanan incirin kalitesinin ve verimliliğinin artırılması, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda ele alındı.


UYMSİB tarafından Uludağ Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen "İncirde İlek Çeşitlerinin Tespiti" konulu toplantıda konuşan UYMSİB Başkanı Çalı, ilekleme konusunun önemine değinerek şu bilgileri verdi:"UYMSİB ve UÜ Ziraat Fakültesi önderliğinde yürütülecek projeye, İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü (Aydın), Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü (Yalova), Bursa İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü destek veriyor.Bu çalışmalarla Bursa bölgesine uygun ilek incir çeşitleri saptanacak ve buna göre ilek incir bahçesi tesisi kurulacak."


Proje ilk meyvesini 5 yıl içinde verecek

Bursa Siyah İnciri'nde yeni bir dönemin başlayacağını belirten Çalı, "Projemizden 2 yıl içinde somut bir sonuç alınacak. 5 yıl içerisinde de projenin ilk meyvelerini almaya başlayacağız." dedi.

Aydın, Balıkesir-Havran gibi yerlerden temin edilen ileklerin disiplin altına alınmasının kararlaştırıldığını ifade eden Çalı, "Bunun için, Aydın ve Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri koordineli çalışarak, Bursa yöresindeki Bursa Siyah incirlerinin ilek teminini "Sertifikalı İlek" olarak sağlayacaklar. " ifadelerine yer verdi.

İlekleme Nedir?
Dişi incir ağacındaki meyvesini yediğimiz incirin oluşabilmesi için, erkek çiçek tozlarının dişi incir çiçeğine ulaşabilmesi gerekir.

Bu erkek çiçek tozlarının, dişi incir ağacındaki çiçeğe ulaşabilmesi için ilek arıcığına ihtiyaç bulunuyor. İlek arıcığının, erkek meyvelerdeki çiçek tozlarını alıp, dişi incir ağacındaki meyvelerin çiçeklerine ulaştırma işine "ilekleme", bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine de "ilek " deniyor.

Ayrıca, erkek incir ağacındaki meyvelerin içlerindeki arıcıklarla birlikte, döllenmenin uygun olduğu dönemde meyvesini yediğimiz dişi ağaçların üzerine insan eliyle bırakılmasına da "ilekleme" deniyor.(Zeki Aras-İLKHA)