HÜDA PAR'ın, soykırım ve insanlığa karşı suç işleyenlerin, Adalet Bakanlığı'nın talep şartına bağlı olmaksızın Türkiye'de yargılanabilmeleri; soykırım suçuna iştirak eden çifte vatandaşlardan yargıdan kaçanların vatandaşlıktan çıkarılmaları ve mal varlıklarına el konulmasını öngören kanun teklifinin doğrudan TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi yönündeki önerge kabul edilmişti.

158 sıra sayısı ile basılıp milletvekillerine dağıtılan kanun teklifinin önümüzdeki hafta Genel Kurul gündemine girmesi bekleniyor. Ancak kanun teklifi Genel Kurul'da, gündemin ön sırasına alınmazsa teklifin görüşülmesi en az 2 ay sonraya kalacak.

Konuyla ilgili Ankara Filistin Dayanışma Platformu Sözcüsü Aziz Oğuzhan Karaman, İLKHA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu kanun teklifinin Genel Kuruldaki görüşmelerinin öne alınarak Meclis tatile girmeden yasalaşıp yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ankara Filistin Dayanışma Platformu olarak 1 Kasım 2023 tarihinde 110 sivil toplum kuruluşun altında imzasıyla basın açıklaması yaparak meclis ve hükümetten 8 maddelik talep listesi yayınladıklarının belirten Karaman, talep listelerinde çifte vatandaşların yargılanmalarına ilişkin taleplerinin de olduğunu aktardı.

Platform olarak bu konuyu hep gündeme getirdiklerini söyleyen Karaman, "Geçen hafta Ankara Sosyal Bilimler Ünitesinde çifte vatandaşların hukuki boyutuyla ilgili bir panel birlikte organize ettik. Panel sonuçlarına göre de aslında çifte vatandaşların şu anki mevzuata göre bir boşluk olsa da yargılanabileceklerine ilişkin bir kanaat oluştu." dedi.

"Herkes şu anda israilin Gazze'de yaptıkları soykırım olduğunu biliyor"

Karaman, "HÜDA PAR teklifi de geçen hafta meclis gündemine geldi. Genel kurulda görüşmesi oylandı. Genel Kurulda bulunan iki parti hariç diğer tüm partilerin katılımıyla genel kurulda görüşülmesi kararı alındı. Bu olumlu bir gelişmedir. İki hafta önce Türkiye'den 4 bine yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve israil vatandaşı olan ve şu an israil soykırım ordusunda görev yapan kişilerle ilgili haberler basında çıktı. Rakamlarla ilgili haber tartışmalı olsa da bir kişi bile olsa ancak çok fazla kişi olduğunu tahmin ediyoruz. Bir kişinin bile Türkiye'den elini kolunu sallayarak üçüncü ülkeleri kullanarak Türkiye pasaportuyla üçüncü ülkelere gidip oradan da israil vatandaşlığıyla israile gidip soykırım ordusunda görev alması kabul edilebilir bir durum değildir. Türkiye toplumu ittifakla israilin soykırım yaptığı konusunda hemfikir. Türkiye'de kimse artık israilin şu anda yaptıklarının soykırım olmadığını iddia etmiyor. Herkes şu anda israilin Gazze'de yaptıklarının soykırım olduğunu biliyor. Bunu cumhurbaşkanı dahil olmak üzere partilerin çoğu da kabul etmiş oluyor. Madem toplum olarak yapılanları soykırım olarak kabul ediyoruz bu toplum içerisinde yaşayan komşumuz olan birilerinin kalkıp elini kolunu sallayarak oraya gidip soykırıma ortak olmaları elbette ki kabul edilemez." şeklinde belirtti.

"HÜDA PAR teklifi için talebimiz 1 Ağustos olmadan meclisin acil olarak gündemine gelmesi ve kanunlaşmasıdır"

Konuşmasının devamında Karaman, şunları aktardı:

"Buradan hem Dışişleri Bakanlığına hem de yargı yetkililerine görev düşüyor. Bunların tespit edilmesi gerekiyor. Şu anki mevcut mevzuata göre aslında adalet bakanlığının izniyle soykırıma ortak oldukları için yargılanabiliyorlar. Ama tespit edilirlerse. Burada hukuki bir boşluk var. O boşluğu doldurmak adına geçen hafta meclise sunulan Meclis Genel Kurulunda da görüşülmesi için sıraya girmiş olan kanun teklifi o boşlukları da dolduruyor. Sivil toplum kuruluşları olarak bu teklifin mecliste tüm partilerin katılımıyla geçmesini bekliyoruz. Genel kurul gündemine alınırken olduğu gibi partilerin desteği nasıl olmuşsa aynı partilerden ve hatta karşı çıkan CHP ve DEM Parti de dahil olmak üzere sivil toplumun beklentisi genel kurulun öncelikli olarak gecikmeden gündeme alınması. Çünkü temmuz ayı sonunda meclis tatile girecek. Bizim talebimiz 1 Ağustos olmadan meclisin acil olarak gündemine gelmesi ve kanunlaşmasını bekliyoruz."

"Soykırımcılar yargılanmazsa soykırımı bugün yaptıkları gibi yarın da devam edecekler"

Son olarak Karaman, "israil sorunu insanlık sorunudur ama bir taraftan da hukuk sorunudur. israil yaptıklarından dolayı yargılanmazsa soykırım işleyenler yaptıklarından dolayı ceza almazlarsa bu soykırıma devam edecekler. Soykırımı bugün yaptıkları gibi yarın da devam edecekler. Soykırımı engellemenin tek yolu soykırım suçunu işleyen kişilerin tespit edilmesi ve yargılanması. Bu talep soykırımı durdurma anlamında önemli bir taleptir. Sivil toplum olarak beklentimiz budur." ifadelerine yer verdi.

HÜDA PAR, 28 Aralık 2023’te TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin dört ayı aşkın bir süre TBMM Adalet Komisyonu'nda bekletilip gündeme alınmaması üzerine doğrudan Genel Kurul’da görüşülmesi için 7 Mayıs 2024'te önerge vermiş ve bu önerge 9 Temmuz 2024’te Genel Kurul'da yapılan oylamada, oy çokluğu ile kabul edilmişti.

(İLKHA)