KONYA - Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Organ-Doku Nakli Koordinatörü Doç. Dr. İnci Kara, 3 - 9 Kasım tarihleri arasındaki 'Organ ve Doku Bağışı Haftası' nedeniyle yaptığı açıklamada bağış konusunda toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artırılması gerektiğini belirtti.
Beyin ölümü ile bitisel hayat karışıtırılıyor
Türkiye'de sadece organ ve doku nakli ile tedavisi mümkün olan hastalıklara karşı yeterli nakil bulunmamasının önemli bir sorun olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kara, "Yapılacak organ bağışlarıyla birçok insanın hayata tutunmasını sağlayabiliriz. Organ bağışı kişilerin yapabileceği en kutsal bağıştır. Halk arasında beyin ölümü ve bitkisel hayat kavramları birbirleriyle karıştırılmaktadır. Bu yüzden organ bağışı konusunda tereddütler ortaya çıkmaktadır. Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki en önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesi ve bu hastaların aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam edebilmesidir. Beyin ölümü tanısı almış kişilerin ise hayatta kalması mümkün değildir." dedi.
Çok az hasta bağışla hayat buluyor
Doç. Dr. Kara, "Beyin ölümü gerçekleşen insanlardan organ bağışının beklenen düzeylere ulaşmaması nedeniyle organ bekleyen çoğu hasta bu bekleyiş sırasında hayatını kaybetmekte, çok az sayıda hasta ise bağış olarak alınabilen organlar ile sağlığına kavuşup hayatlarına devam etmektedir. Organ bağışı yapmak isteyen bireylerin, hastanelerin Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğüne başvurları yeterlidir. Organ bağışı yapan kişiler, bilgilerini içeren 'Doku ve Organ Bağış Belgesi' kartlarını yanında taşımalı ve ailesini de bu konu hakkında bilgilendirmeli." ifadelerini kullandı. (İlyas Yavuz - İLKHA)