MEHMET BOZDAŞ - Metinde, Türkiye'nin Filistin Ulusal Yönetimi'ne ihracata izin verdiği, bunun da işgal rejimi ve Türkiye arasındaki gümrük anlaşmalarını ihlal ettiği savunuldu.
Binyamin Netanyahu'nun makamından gönderilen taslak metinde şu ifadeler vardı:
"Türkiye'nin tek taraflı eylemleri diğer ülkeler için emsal teşkil edebilir ve özellikle İsrail devletinin savaşta olduğu bir dönemde İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verebilir. Ayrıca bu ihlal, İsrail ve Filistin pazarları arasındaki entegrasyon nedeniyle İsrail ekonomisi açısından zararlı olabilir."
Haberlerde, bunun yasalaşması halinde işgal rejiminin sadece Türkiye'den yapılan ithalata ambargo uygulayacağı, Türkiye'de üretilip başka yerlerden ithal edilen ürünlerin kapsam dışı bırakılacağı savunuldu.
Belgede yer alan 'emsal teşkil edebilir' ifadesi özellikle dikkat çekici. Belgeye göre işgal rejimiyle Türkiye arasında geçen yıl 6,2 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi. Türkiye'den yapılan ithalat 4,6 milyar dolar, Türkiye'ye yapılan ihracatsa 1,6 milyar dolar değerindeydi. Diğer yandan ambargo taslağını değerlendiren ekipteki yetkililerin, böyle bir hamlenin Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarını ihlal edebileceğinden endişelendiği de belirtildi. Bu durumda İsrail'e yaptırım uygulanabileceği ve başka ülkelerinde ürün satışlarına kısıtlama getirebileceği ifade edildi.
İşgal rejiminin Türkiye'nin boykotuna karşı DTÖ'ye şikayette bulunmak için bir dayanağı olmadığı zira savaş nedeniyle bir ülkeden ithalatın yasaklanmasının örgütün düzenlemelerine uygun kabul edildiği bildirildi. İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Gilit Rubinstein, ambargo kararının ülkedeki hayat pahalılığını artırabileceğine de dikkat çekti. Öte yandan İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'den ithalata tam ambargo uygulanmasına yönelik bir plan olmadığı savunularak şu ifadelere yer verildi:
"Başbakanlık Ofisi liderliğindeki bakanlıklar arası ekip, tek taraflı ihlaller ve Türkiye'nin İsrail devletine karşı attığı ayrımcı adımların bir sonucu olarak Türkiye'yle ticari ilişkileri yönetmek için çeşitli olası alternatifleri tartışıyor."