DİYARBAKIR - Özellikle kadınlarda sık karşılaşılan ve önemli bir sağlık sorunu olan varis, tedavi edilmediği takdirde günlük hayatı olumsuz etkileyebiliyor. İleri seviye varis hastalarının tek seçeneği olan ameliyatın yerini alan "Endovenöz Lazer" ile varis sorunları ağrısız ve kesik yapılmadan gerçekleştirilen bir işlem ile hastayı sağlığına kavuşturabiliyor. Hastanın 1-2 saatte ayağa kalkıp yürüyebildiği ifade ediliyor.


Bacakta ağrı, kaşınma ve yanma varsa dikkat
Varis 'in, toplardamarların kalıcı olarak genişlemesi, kıvrılması ve uzaması ile oluşan bir hastalık olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, " Varisler çoğu kez bacak derisinin altında mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görülür. Varisler yıllarca görünüm dışında hastada herhangi bir şikâyete yol açmadan kalabilir. Ancak ilerleyen vakalarda bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik venöz yetmezlik gelişebilir. Bacakta ağrı, kaşınma, yanma, gece krampları ve sürekli bir rahatsızlık hissi başlıca görülen şikâyetlerdir." dedi.

Variste tedavi şart
Tedavi edilmeyen varisin zamanla kötüleştiğini ve hasta için önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini dile getiren Bahçivan, "Girişim yapılmadan uygulanan ilaç tedavisi, varis çorapları ve günlük yaşamla ilgili bir takım öneriler sadece şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olur. Varislerin kesin tedavisi ise çoğu kez varisli damarların ortadan kaldırılmasıdır. Günümüzde tüm dünyada en popüler tedavi yöntemi, "Endovenöz Lazer" yöntemi ile büyük varislerin içten lazer ile kapatılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Hasta işlem sonrası 1-2 saatte taburcu ediliyor
Endovenöz lazer ile tedavinin önemli avantajları olduğunu belirten Bahçivan, " İşlem ortalama 30 dakika veya 1 saat sürmekte, hasta 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evine gidebilmektedir. Hastanın işlem sonrası hareketlerinde herhangi bir kısıtlama da gerekmemektedir." şeklinde belirtti.

Yan etkiler yok denecek kadar azdır
Lazer ile varis tedavisi sonrası yan etkilerin ender görüldüğünü belirten Bahçivan, "Hastalar işlem sonrası bazen tedavi edilen hat boyunca kızarıklıktan ve deri altında oluşan hafif ağrılı bir sertlikten şikâyetçi olabilir. Bu durum bir kaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Hastalar, çok nadiren lazer uygulanan toplardamar üzerindeki deride uyuşukluktan şikâyet edebilir ancak bu durum da birkaç hafta içinde düzelir. İşlem sonrasında bütün normal aktiviteler devam ettirilebilir. Sadece işlem sonrası hastalara bir süre ağır egzersizler yapmamaları önerilir." Diye kaydetti. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)