CAFER SELÇUK

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan yabancı doktorlar, Gazze'de görev yaptıkları süre boyunca karşılaştıkları durumu anlattı. Doktorlar, Gazze'deki ölümler, kalıcı yaralanmalar ve uzuv kayıplarında şarapnel etkili bombaların ve füzelerin önemli bir rol oynadığını belirtti.

Küçük metal parçalar saçacak şekilde tasarlanmış bombalardan yayılan neredeyse fark edilemeyecek büyüklükteki şarapnellerin özellikle çocukların vücudundan çıkarılmasının zorluğuna dikkat çeken doktorlar, bu parçaların vücut içinde de ciddi hasara neden olacağını ifade etti. ABD'nin California eyaletinden cerrah Feroze Sidhwa, nisanda Gazze'de görev yaptığını belirtti.

Sidhwa, "Karşılaştığım yaralıların neredeyse yarısı çocuklardı. Gözden kaçabilecek kadar küçük parçalarda, çok sayıda şarapnel yarası gördük. Çoğu malzemeden daha küçük olan bu şarapneller, vücudun içinde korkunç yaralanmalara neden oluyordu." dedi. Çocukların bu tür yaralanmalara karşı daha savunmasız olduğunu vurgulayan Sidhwa, "Çocukların damarları zaten çok küçük. Parçalanmış damarları yeniden birleştirmek çok zor. Çocuklarda bacakları besleyen atardamar, bir makarna kalınlığındadır. Bu damarı onarmak ve çocukların bacaklarının kesilmesini engellemek çok zor." şeklinde değerlendirmede bulundu.