HAMZA DURMAZ- NATO üyesi 32 ülkenin liderlerini bir araya getiren NATO Zirvesi sona erdi. 38 maddelik Sonuç Bildirgesi’nde Ukrayna'ya silah yardımının sürmesi ve gelecek yıl en az 40 milyar dolar fon sağlanması, üye ülkelerin silahlanmaya daha fazla pay ayrılması kararlaştırıldı, Çin ve İran’a “Rusya’ya desteğe son ver” uyarısı yapıldı.
Sonuç Bildirgesinde öne çıkan maddeler şöyle:
Rusya, NATO müttefiklerinin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olmaya devam ediyor.
Afrika ve Orta Doğu'daki çatışma, kırılganlık ve istikrarsızlık bizim güvenliğimizi ve ortaklarımızın güvenliğini doğrudan etkiliyor. İran'ın istikrarsızlaştırıcı eylemleri Avrupa-Atlantik güvenliğini etkiliyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin hırsları ve zorlayıcı politikalar çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okumaya devam ediyor. Rusya ile Çin arasında derinleşen stratejik ortaklık ve kurallara dayalı uluslararası düzeni baltalamaya ve yeniden şekillendirmeye yönelik karşılıklı olarak güçlenen girişimleri derin bir endişe kaynağıdır.
Rusya, bu savaşı derhal durdurmalı ve tüm güçlerini Ukrayna'dan tamamen ve koşulsuz olarak çekmelidir. Ayrıca Rusya'yı, Moldova Cumhuriyeti ve Gürcistan'da bulunan tüm güçlerini onların rızası olmadan geri çekmeye çağırıyoruz.
Rusya'nın, stratejik bir gözdağı duruşu sergileyen, Belarus'a nükleer silah konuşlandıracağını duyurması da dahil olmak üzere, sorumsuz nükleer söylemini ve zorlayıcı nükleer sinyallerini kınıyoruz.
Bir sonraki Zirvemizde değişen güvenlik ortamını dikkate alarak NATO'nun Rusya'ya yönelik stratejik yaklaşımına ilişkin öneriler geliştireceğiz.
Tüm ülkeleri Rusya'nın saldırganlığına hiçbir şekilde yardım etmemeye çağırıyoruz. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkesi kınıyoruz.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ve İran, Rusya'ya mühimmat ve mürettebatsız hava araçları (İHA'lar) gibi doğrudan askeri destek sağlayarak Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırı savaşını körüklüyor. Kuzey Kore ile Rusya arasında derinleşen bağları büyük endişeyle not ediyoruz. Balistik füzelerin ve ilgili teknolojilerin İran tarafından Rusya'ya aktarılması ciddi bir gerilime işaret edecektir.
Çin, sözde “sınırsız” ortaklığı ve Rusya'nın savunma sanayii üssüne verdiği büyük ölçekli destek aracılığıyla, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının belirleyici bir sağlayıcısı haline geldi. Bu, Rusya'nın komşularına ve Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdidi artırıyor. Çin’i Rusya'nın savaş çabalarına her türlü maddi ve siyasi desteği durdurmaya çağırıyoruz.