CAFER SELÇUK

Ekonomi hareketli günler yaşıyor. Temmuz ayında zam oranlarının belli olmasıyla yoğun çalışmalar başladı. En düşük emekli maaşına 2 bin lira seyyanen zam ile 12 bin liraya çıkarma kararı kulislerde yankılanırken asgari ücret tartışmaları yeniden alevlendi.

En düşük emekli aylıklarının artırılmasına ilişkin düzenleme ya torba yasalardan birine eklenecek, ya da ayrı bir teklif olarak gündeme getirilecek. Gözler ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi asgari ücrete ara zam uygulanıp uygulanmayacağına çevrildi.

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret kapısını net bir dille kapatmıştı. Ancak çalışanların gözü o kapıdan ayrılamadı. 

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in asgari ücrete ve yaşam koşullarına yönelik ortak açıklamaları ve ana muhalefetin konuyla ilgili baskısı çalışanların umutlarını taze tutsa da hükümet bu konuyu net bir tavırla göğüslüyor. 

Uygulanan sıkı para politikası şu an asgari ücret ara zammının önünde en büyük engel. EYT'nin hazineye olan baskısı da biliniyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcıısı Hamza Dağ, "Burada artık esas mücadelemiz enflasyonu düşürmek noktasında." ifadeleriyle bunu desteklemişti.

Son olarak en net açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler'den geldi. 

Güler, AK Parti tarafından asgari ücrete zamla ilgili bir çalışma yapılmadığını net bir dille ifade etti. Kamuoyunda herhangi bir beklentinin oluşmasının doğru olmadığını dile getirdi.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan son yaptığı açıklamada “Defalarca söyledik, asgari ücrete ara zam olmayacak” demişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantıları ardından 2024 Ocak ayında asgari ücretin net 17,002.12 TL oldu. 

Türkiye'de büyümeye, GSYH artışına rağmen ücretlilerin payı her geçen gün düşüyor. Asgari ücretli çalışan sayısı hızla artıyor. AB ülkelerinde asgari ücret istisna iken bizde genel ücret oldu. Refahın adil paylaşımıyla ilgili tersine gidiş oluştu.