CAFER SELÇUK

Bolat ve Dombrovskis, Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu çerçevesinde sabah AB ve Türkiye iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek yuvarlak masa toplantısına katılacaklar. Öğleden sonra ise hükümetler arası görüşmeler yapılacak.

Toplantıda, Ekim 2023'te gerçekleştirilen Ticaret Çalışma Grubu toplantısında belirlenen yol haritası doğrultusunda ikili ticari sorunlar ve yeşil ile dijital gündem dahil işbirliği alanlarındaki ilerlemeler ele alınacak. Ayrıca Türkiye-AB ticari ve ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesine yönelik görüşmeler de yapılacak.

Türkiye ile AB arasında Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu kurulması, Kasım 2023'te Türkiye-AB Siyasi, Ticari ve Ekonomik İlişkilerinin Mevcut Durumu Üzerine Ortak Bildiri'de öneriler arasında yer almış ve bu mekanizmanın ilk toplantısının 8 Temmuz 2024'te yapılması kararlaştırılmıştı.

Bu diyalog, Türkiye-AB ticari ve ekonomik ilişkilerinin en üst düzeyde ele alınması ve karşılıklılık çerçevesinde geliştirilmesi açısından önemli bir platform sağlayacak. Ayrıca Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecine yönelik kritik adımların atılmasına katkıda bulunacak pozitif çalışmaların devamını sağlayacak.